Pejović: Ocjene iz Rezolucije važan putokaz

76 pregleda1 komentar(a)
Elena Đentile, Andrija Pejović, Foto: MVPEI
16.02.2015. 17:10h

Ocjene iz Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Crnoj Gori predstavljaju važan putokaz i podršku državi na putu članstva u Evropskoj uniji (EU), rekao je državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović.

On je, u razgovoru sa članicom delegacije EP za Crnu Goru Elenom Đentile, zahvalio na uspješnoj saradnji koja doprinosi ostvarivanju napretka na evropskom putu.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o Rezoluciji EP o Crnoj Gori, parlamentarnoj saradnji, posebno u svjetlu predstojećeg sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

"U tom kontekstu, Pejović je prenio spremnost i odlučnost da se nastavi s ispunjavanjem svih obaveza u pravcu ostvarenja punopravnog članstva u Uniji", kaže se u saopštenju.

Đentile je pozdravila dobre odnose Crne Gore i EP u procesu pristupanja EU i izrazila očekivanje za intenziviranje saradnje Italije i Crne Gore, a posebno Regije Pulja, iz koje dolazi.

"Sagovornici su razmijenili mišljenje o dosadašnjoj saradnji u okviru programa prekogranične i transnacionalne saradnje, i o mogućnostima i oblastima saradnje Crne Gore i Italije, posebno Regije Pulja, u okviru EU programa za period 2014-2020", kaže se u saopštenju.

Razgovarano je o prioritetima budućeg trilateralnog programa Italija – Albanija –Crna Gora, za koji će Upravljačko tijelo biti Regija Pulja (Bari), i razmijenili mišljenje o ostalim programima u kojima će Crna Gora i Italija učestvovati, kao što su Jadransko-jonski i Mediteranski transnacionalni program.

Kako se navodi, istakli su važnost saradnje u oblastima turizma, kulture, zaštite životne sredine, očuvanja prirodnih resursa i povećanja zaposlenosti.

"Pejović je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije države u okviru programa finansiranih od EU i izrazio spremnost za intenzivnijim kontaktima između Crne Gore i Regije Pulja u cilju pronalaženja mogućnosti za međusobnu saradnju, razmjenu iskustava i suočavanje sa zajedničkim izazovima", kaže se u saopštenju.

Pejović se sastao i sa novim šefom Kancelarije Fondacije Konrad Adenauer Norbertom Bekmana Dirkesom. Oni su, kako je saopšteno, razmijenili iskustva o dosadašnjoj saradnji u oblasti evropske integracije i kazali da očekuju njeno unaprjeđenje.

Pejović je istakao važnost saradnje između Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i fondacije Konrad Adenauer u sprovođenju Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

On je, kako se navodi u saopštenju, naglasio značaj projekta Radni doručak s novinarima i ambasadorima koji ima za cilj bolje i svestranije informisanje javnosti o toku procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Pejović je rekao da je, osim kvalitetnije saradnje s medijima, projekt doprinio da potpune i pravovremene informacije dođu do donosilaca odluka u državama članicama EU, ali i do relevantnih međunarodnih organizacija.

"Proces evropske integracije je veoma kompleksan i dinamičan, zato je važno obezbijediti kvalitetno informisanje građana, kako o pregovorima koje vodimo s EU, tako i o budućem članstvu u Uniji", zaključili su Pejović i Dirkes.