Kad polen udari, znaće koliko ga je u vazduhu

Direktor Agencije Ervin Spahić saopštio je da će uskoro početi montaža stanica za mjerenje alergenskog polena

2 komentar(a)
polen, Foto: Www.shutterstock.com
14.02.2015. 20:04h

Agencija za zaštitu životne sredine trebalo bi uskoro da ima prve informacije o koncentraciji polena u vazduhu.

Direktor Agencije Ervin Spahić saopštio je da će uskoro početi montaža stanica za mjerenje alergenskog polena.

On je kazao da stručnjaci iz Beograda obučavaju radnike, što znači da bi Agencija prve informacije mogla da ima sa početkom cvjetanja alergenih biljaka.

Stanice će biti postavljene u Podgorici, Nikšiću, Tivtu, Baru i Mojkovcu, a Spahić je najavio i otvaranje sajta na kome će se objavljivati informacije o koncentraciji polena.

“U skladu sa finansijskim sredstvima, plan nam je proširivanje mreže za praćenje koncentracije polena u vazduhu i uspostavljanje mjerenja i u drugim gradovim. Imajući u vidu da veliki broj građana ima alergijske tegobe uzrokovane polenom, smatramo da će se na ovaj način unaprijediti prevencija i dijagnostika”, kazao je Spahić.

On je pojasnio da su lokacije na kojima će pratiti koncentraciju polena određene na osnovu geografskih, meteoroloških i klimatskih uslova, kao i na osnovu fenotipskih karakteristika bioraznolikosti i određivanjem parametara za instalaciju.

Spahić je naveo da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila da je polen iz vazduha bitan uzročnik alergijskih reakcija i da je 2003. godine ukazala na potrebu monitoringa:

“Rezultati monitoringa omogućavaju proučavanje, prevenciju, dijagnostifikovanje, kao i liječenje od tegoba koje su uzrokovane polenskim alergijama”.

Ukupni troškovi nabavke mjerne opreme, mikroskopa i ostale laboratorijske opreme iznose oko 28.000 eura, a projekat finansira UNDP.

Sezona traje od februara, kada cvjeta drveće, do novembra

Koncentracija polena u vazduhu prati se sa početkom cvjetanja lijeske i jove, odnosno od početka februara, pa sve do kraja oktobra i završetka cvjetanja ambrozije.

Mjerenja obuhvataju tri sezone cvjetanja. Prva obuhvata cvjetanja drveća (od februara do početka maja), druga cvjetanje trava, borova i lipe (od maja do druge dekade jula) i treća cvjetanje korova (od druge polovine jula do novembra).

Spahić je kazao da je razvijeno 26 podindikatora koji se odnose na pojedine alergene vrste koje postoje na teritoriji Crne Gore: “Definisan je njihov stepen alergenosti i period cvjetanja, što je posebno značajno sa aspekta zaštite zdravlja ljudi”.