"Otac se voli puno, majka se voli više, a Milo se voli najviše"

"A tek treba očekivati konkurs za najljepšu pjesmu, najbolju priču sa motivima iz njegovog djetinjstva i odrastanja na mjestu predsjednika Vlade, najbolji rad od sapuna i plastelina..."

283 pregleda35 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Zoran Đurić
14.02.2015. 13:23h

"Nakon moralnog, ekonomskog i svakog drugog sunovrata koji je priredio građanima Crne Gore, lider DPS-a je odlučio da sebi i svom "djelu" počne da diže spomenike i postavlja crteže i murale širom države. Motivi su jasni, a svakako da su glavni - drastičan pad popularnosti lidera DPS-a, potreba da pošalje određene poruke svojim koalicionim partnerima, a sve se dešava u strahu pred događajima koji će najzad promijeniti Crnu Goru. Sve ove aktivnosti su osmišljene i "navođene" od strane DPS-a, a svakako da je vjerovatno bilo mnogo više onih koji su od Đukanovića zaslužili ovakve počasti", saopštio je Jovan Vučurović iz Nove srpske demokratije, nakon objavljivanja informacije da je na stijeni iznad kuće Aleksandra Kneževića u selu Dragovoljići, 12 kilometara od Nikšića, naslikan lik crnogorskog premijera i predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Vučurović je kazao da je Đukanović, po ugledu na svoje političke idole, odlučio da ne bude običan čovjek i državnik.

"Đukanović je, po ugledu na svoje političke idole, među kojima svakako treba izdvojiti nekadašnjeg turkmenistanskog lidera Sapamurata Nijazova, odlučio da ne bude običan čovjek i državnik, nego da svoju diktaturu obilježava raznim prigodnim detaljima, podizanjem bisti, spomenika, crtanjem na kamenu, organizacijom sletova, a uskoro će dvorski književnici početi sa pisanjem djela u kojima će biti opisano pregalaštvo, požrtvovanje i Đukanovićeva ljubav prema domovini i svim njenim građanima. Simbolično, po njegovoj želji, prvi od spomenika podignut je u Dragovoljićima, i tu, sa dragovoljićkog krša, na svoj grad, ali i na čitavu Crnu Goru gleda budno oko vizionara, a njegov nasmijan trodimenzionalni lik nam govori da dolaze još bolji dani, da to što građani žive teško je samo fikcija i prazna priča onih koji su opozicija Crnoj Gori", navodi Vučurović.

Đukanovićeva poruka je, dodaje on, "da je sve u redu, da građani ne treba da se sjekiraju i da vjeruju svojim očima i baš onako kako jeste".

"Njegova poruka je da punom parom i sa hiljadama zaposlenih rade Željezara, Boksiti, Metalac, Autoprevozno, KONI... I pošto sada, sa tih visina, nad čitavom nikšićkom opštinom dominira trodimenzionalni Milo Đukanović, i ostale opštine će imati priliku da iskažu svoje odnos prema vođi i one su već dobile zadatak da pronađu lokaciju koja će biti adekvatna državničkoj veličini Mila Đukanovića i sa koje će njegov lik moći realno da odslika njegovu brigu za naciju i nacionalne manjine. Naravno, ne dovodi se u pitanje to da će nas Milov lik gledati sa Lovćena, i to i sa Štirovnika i Jezerskog vrha, takođe je u planu Durmitor, samo što se rasprava vodi da li će biti izabrano brdo Međed ili lično Bobotov kuk, a na naše more njegov portret će paziti sa Orjena i Rumije, a posebno će se voditi računa gdje ga instalirati na granicu sa Srbijom", kazao je Vučurović.

Ovo su, kako je rekao, samo predlozi za crteže koji će krasiti naše planine.

"A tek treba očekivati konkurs za najljepšu pjesmu, najbolju priču sa motivima iz njegovog djetinjstva i odrastanja na mjestu predsjednika Vlade, najbolji rad od sapuna i plastelina... A treba i očekivati da svaka opština makar trg i glavnu ulicu nazove po višedecenijskom vladaru. I kad smo već pomenuli turkmenistanskog lidera Sapamurata Nijazova, on je svojevremeno napisao knjigu koju su svi stanovnici Turkmenistana morali naučiti napamet. Nadajmo se da mi nećemo morati da glavoboljimo makar oko toga. Dosta je da kažemo: Otac se voli puno, majka se voli više, a Milo se voli najviše", rekao je Vučurović.