Rajka Glušica pristupila Građanskom pokretu

Ona je saopštila da smatra da je posljednji čas "da se pokrenemo svi, svi kojima se nanosi nepravda"

115 pregleda23 komentar(a)
Rajka Glušica, Foto: Svetlana Mandić
11.02.2015. 10:54h

Univerzitetska profesorica Rajka Glušica pristupila je Građanskom pokretu.

"Promjene su Crnoj Gori neophodne, jer svuda oko nas vidimo i osjećamo nepravdu, diskriminaciju, siromaštvo većine nasuprot malobrojnih enormno bogatih koji su bogatstvo stekli najčešće kriminalnim radnjama, uništenu ekonomiju, sunovrat sistema vrijednosti, društvo bez budućnosti. Sve ovo je i mene, kao univerzitetskog profesora, ne motivisalo već mogu slobodno reći natjeralo da se angažujem u Građanskom pokretu, koji vidim kao nosioca skorih temeljnih promjena crnogorske političke scene i društva", navela je Glušica.

Ona je saopštila da smatra da je posljednji čas "da se pokrenemo svi, svi kojima se nanosi nepravda, svi kojima su oduzeta osnovna ljudska prava, prava na rad i dostojanstven život od toga rada, pravo na slobodu govora i izražavanja..."

"Ako se usudite da iznesete mišljenje i kritiku o bilo čemu, pa čak i o jezičkoj politici, stigmatizuju vas i pretvore u opasnog državnog neprijatelja. A dobro znamo šta takve čeka. Da bismo promijenili aktuelnu sumornu sliku našeg društva, moramo imati građanske hrabrosti, osloboditi se straha koji je vlast oko sebe posijala pretvarajući crnogorske građane u obezljuđene i apatične podanike. Utjerali su strah u kosti čak i profesorima na Univerzitetu Crne Gore, instituciji koja bi morala biti kreator i nosilac društvenog i naučnog razvoja.

Najgori đaci tog Univerziterta i oni koji su tu odnekud zalutali oblikuju najznačajniju visokoobrazovnu instituciju po modelu partijske ćelije. Na čelo se instaliraju ljudi bliski vođi i odani partiji da disciplinuju i “dovedu u red” one opasne koji misle svojom glavom i pružaju otpor. Za napredovanje potrebna je samo podobnost i poslušnost. Ništa drugo, pa čak ni ono što zakonska akta predviđaju kao obavezno.

Neka uplašene građane Crne Gore motivišu i pokrenu Njegoševi stihovi Al tirjanstvu stati nogom za vrat. Svakom nasilniku pružiti otpor, onom u porodici, društvu, poslu , instituciji, državi… Aktivan otpor zlu i nepravdi čovjeka čini čovjekom. Najviše se u Crnoj Gori govori o čojstvu i junaštvu. Vjerovatno zato što su to kod nas davno potrošene kategorije. Da vlast ima imalo čojstva (braniti drugog od sebe) ne bi ovako osiromašila i ponižavala svoje građane , a da mi imamo junaštva (braniti sebe) davno bismo ih poslali u istoriju. Smatram da u Građanskom pokretu ima hrabrosti, znanja i spremnosti na borbu za bolje i pravednije društvo. Želimo da Crna Gora postane mjesto za život dostojan čovjeka svakom njenom građaninu", zaključila je Glušica.