Pićurić: Sve je bilo po zakonu

Direktor je dva puta intervenisao da se učeniku da šansa, tvrdi Pićurić u reagovanju

97 pregleda0 komentar(a)
Elektrotehnička škola, Foto: Arhiva Vijesti
09.02.2015. 19:21h

Direktor podgoričke Elektrotehničke škole Veselin Pićurić tvrdi da je učenik P. S. isključen sa nastave u skladu sa zakonom. Pićurić je podsjetio da prema Zakonu o stručnom obrazovanju đaku prestaje status redovnog učenika isključenjem iz škole i ukoliko u toku nastavne godine ima 30 i više neopravdanih časova.

Učenik P. S. je zbog neopravdanih časova isključen u novembru iz ETŠ, a zbog sumnji u regularnost procedure, njegov otac Dalibor Stanković se žalio Ministarstvu prosvjete, Prosvjetnoj inspekciji i Kancelariji ombudsmana.

Ministarstvo prosvjete je potvrdilo stav škole, što je prosvjetni inspektor i konstatovao, dok ombudsman smatra da je procedura prekršena. Iz tog razloga je kancelarija ombudsmana dokumentaciju proslijedila kabinetu premijera Mila Đukanovića, navodeći da Ministarstvo prosvjete nije ispoštovalo njihove preporuke:

"Učenik može da dobije rješenje direktora o prestanku statusa redovnog đaka ukoliko ima 30 i više neopravdanih tokom godine, za šta se prema Pravilniku o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera, ne sprovodi posupak u kome učestvuju roditelj, pedagog škole... Prije donošenja ovog rješenja, Nastavničko vijeće potvrđuje činjenično stanje o broju neopravdanih”.

Pićurić kaže da je razredni starješina P. S. više puta pozivao roditelja da u zakonom predviđenom roku opravda časove i obavještavao ga o problemu izostanaka, a sa tim je upoznat i direktor koji je “dva puta intervenisao da se đaku da šansa da svoje obaveze u vezi sa nastavom ispoštuje”.

Dodaje da je odjeljenski starješina sproveo postupnost izricanja vaspitnih mjera, da je roditelj iskoristio pravo na žalbu Ministarstvu prosvjete, koji je pritužbu odbio kao neosnovanu.