"Saobraćajna povezanost preduslov razvoja"

Pejović je saopštio da je pregovaračko poglavlje o saobraćajnoj politici platforma kojom su objedinjeni pravni propisi čijim se sprovođenjem obezbjeđuje slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala

81 pregleda0 komentar(a)
04.02.2015. 13:44h

Crna Gora bez dobre saobraćajne povezanosti ne može računati na pravilan ekonomski razvoj, čemu bi trebalo da doprinese usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom, ocijenio je glavni pregovarač i državni sekretar za evropske integracije, Aleksandar Andrija Pejović. Prema njegovim riječima, pregovaračko poglavlje o saobraćajnoj politici višestruko je značajno, jer bi trebalo da doprinese boljem povezivanju Crne Gore sa ostatkom svijeta, ali i onome što je nova vizija Evrope, a to je plan predsjednika Evropske komisije, Žan Klod Junkera. "Taj plan treba da donese više investicija u infrastrukturu i omogući zemljama kandidatima za ulazak u EU mjesto u toj viziji“, rekao je Pejović na javnoj debati o pregovaračkom poglavlju 14.

On je naveo da će u narednom periodu biti utvrđeni i načini za bolje korišćenje sredstava koja su na raspolaganju za zapadnobalkanski investicioni okvir, iz IPA-a programa, kroz Junckerov plan i Mehanizam za povezivanje Evrope. Pejović je saopštio da je pregovaračko poglavlje o saobraćajnoj politici platforma kojom su objedinjeni pravni propisi čijim se sprovođenjem obezbjeđuje slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala. Cilj saobraćajne politike EU je bolje funkcionisanje njenog unutrašnjeg tržišta kroz obezbjeđivanje sigurnosti, djelotvornosti, dostupnosti i kvaliteta transportnih usluga, zaštitu interesa njihovih korisnika, ali i životne sredine.

„Dobra infrastrukturna povezanost je osnov za pokretljiviju i mobilniju EU i ono čemu i Crna Gora teži, a to je brži, jeftiniji i efikasniji prevoz putnika i robe“, kazao je Pejović. On je naveo da se pregovaračko poglavlje 14. zasniva na osnovama Lisabonskog ugovora i da je podijeljeno na 800 akata, koje Crna Gora treba da uvede u zakonodavni sistem u narednom periodu. „Predali smo pregovaračku poziciju i pripremili se za pregovore. Sada čekamo da Evropska komisija (EK) pripremi svoju poziciju i predstavi je Savjetu Evrope i državama članicama, nakon čega ćemo biti pozvani na konferenciju i otvoriti poglavlje“, rekao je Pejović.

On je dodao da samo EK zna kada će pregovaračko poglavlje o saobraćajnoj politici biti otvoreno, ali bi to moglo biti u drugoj polovini godine. Pejović je podsjetio da je EK konstatovala da je Crna Gora dstigla zadovoljavajući stepen usklađenosti sa pravnom tekovinom, kao i da je napredak konstatovan i u Izvještaju o napretku iz prošle godine. Ostvareni su dobri rezulatati u zakonodavnom dijelu, dok je dodatan rad neophodan na segmentu pravne tekovine koja se odnosi na bezbjednost saobraćaja. Crnu Goru, prema njegovim riječima, u narednom periodu čeka donošenje novih zakona i izmjena i dopuna postojećih u oblasti drumskog saobraćaja i putne infrastrukture, unutrašnjih plovnih puteva, željezničkog i pomorskog saobraćaja. Pregovarač za poglavlje 14 i predstavnik Ministarstva saobraćaja, Angelina Živković, kazala je da je Crna Gora postigla visok stepen usklađenosti sa evropskim zakonodavstvom u oblasti saobraćaja, ali je neophodan dalji napredak.

„Crna Gora treba da obezbijedi dalje usvajanje i primjenu zakona u oblasti saobraćaja“, navela je Živković i dodala da je cilj efikasan, bezbjedan i komforan saobraćaj. Ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori, Ijan Vajting, saopštio je da je ta zemlja pobornik liberalizacije jedinstvenog tržišta kroz uklanjanje administrativnih barijera i deregulaciju, što doprinosi boljoj evropskoj konkurentnosti na globalnom nivou. „Važan dio tih napora je liberalizacija usluga u saobraćaju. Zahvaljujući tim inicijativama, došlo je do stvaranja jedinstvenog avio tržišta 1992. godine“, podsjetio je Whitting.

On je naveo da je EK procijenila da je liberalizacija samo oblasti aviosaobraćaja doprinijela padu cijene prosječne karte od 40 odsto u odnosu na period prije formiranja jedinstvenog tržišta. „Putnici izloženi kašnjenjima sada uživaju zaštitu na nivou EU“, kazao je Whitting. On je dodao da intrepretacija zakona i standarda nije ista usvim državama članicama, što potencijano može voditi nelojalnoj konkurenciji i neravnoteži tržišta.

„Tu je uloga EK značajna, kroz obezbjeđenje pune harmonizacije sa standardima EU u svim zemljama članicama“, naveo je Whitting. Predstavnik Udruženja mladih s hendikepom, Marina Vujačić, pitala je kada će osobama s invaliditetom biti omogućeno korišćenje prevoznih sredstava u Crnoj Gori i podsjetila da su u autobusima predviđena sjedišta za njih, ali ne i način na koji bi ušli u to prevozno sredstvo. Pejović je kazao da će Crna Gora u narednom periodu morati da poveća standarde kada je u pitanju dostupnost prevoznih sredstava osobama s invaliditetom.