PS SE traži rasvetljavanje nasilnih smrti novinara

PS SE je pozvala vlasti da rasvijetle sporne smrti novinara

88 pregleda0 komentar(a)
novinar, Foto: Shutterstock.com
30.01.2015. 17:44h

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PS SE) zatražila je od država članica, među kojima i Crna Gora, da u potpunosti istraže sve slučajeve nasilne smrti novinara.

U rezoluciji o zaštiti novinara i medijskih sloboda koju je juče usvojila, PS SE navodi da "demokratija i zaštita ljudskih prava zavise od medijskih sloboda".

PS SE je pozvala vlasti osam država da rasvijetle sporne smrti novinara, među kojima su Milan Pantić 2001. i Dada Vujansinoivć 1994. Kao slučejeve koje treba istražiti PS SE navodi smrt novinara Elmara Husejnova (2005) i Rafika Tagija (2011) u Azerbejdžanu, Pola Klebnikova (2004) i Ane Politkovske (2006) u Rusiji, Hranta Dinka (2007) u Turskoj, Martina OHagana (2001) u Velikoj Britnaiji, i Georgija Gongadzea (2000) i Vasila Klementijeva (2010) u Ukrajini.

U rezoluciji, koja je zasnovana na izvještaju hrvatskog poslanika Gvozdena Flega, PS SE je istakla potrebu za specijalnim mjerama kako bi se zaštitili novinari koji rade u zonama sukoba ili koji pokrivaju nasilne demonstracija.

"Iako su medijske slobode u velikoj mjeri proklamovane u Evropi, Skupština žali da je ova sloboda često ograničene limitiranjem sloboda i bezbjednosti novinara", navodi se u rezoluciji.

PS SE navodi da "nebezbjednost novinara, bilo fizička, finansijska, egzistencijalna ili kombinacija tih prijetnji, ograničava novinarske slobode i uslovljava rezultate njhovog rada" primoravajući ih da ispunjavaju zahtjeve urednika, izdavača, vlasnika, oglašivača, političara i drugih.

PS SE traži od čanica da uspostave transparentnost medijskog vlasništva kako bi se izbegla koncentracija vlasništva u medijima što može ograničiti slobode.

Transparetnost medijskog vlasništve je neophodna kako bi se spriječilo da mediji budu u vlasništvu nekolicine zbog čega PS SE predlže "medijske lične karte" koje bi davale podatke o vlasnicima i onima koji znatno doprinose prihodima poput oglašivača i donatora.