Život pjenuša, sazdan od kapi

163 pregleda0 komentar(a)
Bosiljka Pušić, Foto: Boris Pejović
27.01.2015. 21:02h

“Baršunasti glasovi” naziv je kratkih zapisa u prozi Bosiljke-Boke Pušić koji su svjetlo dana ugledali krajem prošle godine. Riječ je o knjizi haibuna.

“To je kratak zapis u prozi, tematski potpuno neograničen, znači može biti pjesma u prozi, može biti dnevnička građa, može biti neka opservacija, opis prirode, pismo prijatelju ali se mora završiti zaključkom koji je haiku pjesma. To je za mene zaista bio izazov, to je kao kada rješavaš ukrštene rječi, imaš limit i u taj limit mora da stane ono što hoćeš da kažeš”, navodi poznata novska književnica i slikarka.

Univerzalnost umjetnosti potvrđuje činjenica da je klasična japanska književna forma u djelu “Baršunasti glasovi” u potpunosti pogođena i zadovoljena. Nevjerovatna je lakoća kojom u svega nekoliko rečenica Boka Pušić svojim haibunima čitaoce provodi kroz čaroban svijet momenta koji traju vječno ili istine o sebi i drugima koje ste znali ali niste priznali, čak ni sebi.

“Knjiga je prazan hod ako nema dodirnih tačaka onoga što ja pišem i iskustava oni koji to čitaju. Ako knjiga ne rezonira sa čitaocem onda je piščev posao bio uzaludan”, uvjerena je književnica.

“Baršunasti glasovi” su i, kako je primijetio recenzent dr Milutin Žuričković, i vrsta lirskog dnevnika. Nastajao je uglavnom u Herceg Novom inspirsan gradom, susretima sa ljudima, slikama , stvarima i pojavama, ali i onim što obično izmiče pažnji, pa je tu zapis o skotnoj mački, dozatoru za ljekove, pužu, medu i pčeli,… “Baršunasti glasovi” mogli bi se porediti i sa nastajanjem slika na platnu, pa pojedini haibuni asociraju na akvarel, drugi na kroki crtež, a mnogi su kao mali formati slikani uljanim bojama - višeslojni prikazi onog čime je književnica zaokupljena.

Uskoro iz štampe izlazi nova knjiga Bosiljke Pušić, “Hvatač snova“ (Nekada u Herceg Novom).

“To su moja viđenja znamenitih ljudi koji su boravili ili prolazili kroz Herceg Novi, a koji su uticali na sve ono što sam ja postala na tom spisateljskom planu. Kao što oblutak uz oblutak se teše, da bi bio što glatkiji, tako su oni svojim razgovorima, svojim knjigama uticali na mene, da dođem do ovog stepenika dokle sam stigla”, navodi Bosiljka Pušić.

Nagrađena književnica i slikarka

Bosiljka Pušić rođena je u Ćupriji, ali najveći dio života provela je u Herceg Novom. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odsjeku za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost.

Na podstrek velikog estetičara i književnog kritičara Branka Lazarevića počinje da piše poeziju. Prvu knjigu,”Krila iste ptice”, objavila je 1970. godine. Do sada je objavila više od 30 knjiga, poezije, romana, pripovjedaka i romana za djecu.

Njen prvi roman, “Otvaranje lutke”, doživio je nekoliko izdanja. Dobitnica je i brojnih književnih priznanja.

Odlaskom u penziju Bosiljka Pušić počinje da slika i do sada je imala petnaest samostalnih i tridesetak grupnih izložbi.