110. godina od rođenja Save Kovačević: Neraskidiva veza sa Sutjeskom

Sonja Nikčević je poručila da te temeljne vrijednosti treba približiti mladima na kojima počiva budućnost

51 pregleda1 komentar(a)
Sava Kovačević, akademija, Foto: Svetlana Mandić
26.01.2015. 13:17h

Povodom 110.godina od rođenja narodnog heroja Save Kovačević u Nikšiću je Savez udruženja boraca NOR-a (SUBNOR) i antifašista Crne Gore i Udruženje boraca NOR-a (UBNOR) Nikšić na „Sceni 213“ organizovalo svečanu akademiju.

O liku i djelu „proslavljenog komandata“, člana Vrhovnog štaba narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije govorio je Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a Nikšić. Podsjetio je da je Sava Kovačević formirao novu partijsku ćeliju u Vilusima 1935.godine, bio više puta hapšen, bio komandant Durmitorskog, a zatim Nikšićkog odreda, prvi komandant Pete crnogorske proleterske brigade.

„U Petoj ofanzivi Sava postaje komandant Treće udarne divizije sa zadatkom da štiti Centralnu bolnicu i izvrši proboj iz okruženja. U zoru 13.juna 1943.godine za manje od tri sata u jurišu na utvrđene položaje ispod Krekova ginu Blagoje Kovačević, sinovi mu Janko i Sava i unuk Dragan od 14.godina“, kazao je Mirjačić.

U toku rata poginulo je 50 boraca Kovačevića, a pet su žrtve fašističkog terora. Sava Kovačević, koji je proizveden u čin pukovnika, odlikovan je sovjetskim ordenom Kutuzova, dok je nepun mjesec nakon pogibije proglašen za narodnog heroja.

„Bude ovi jubileji ponos što baštinimo jednu tako slavnu istoriju i tradiciju slobodarske Crne Gore. Istovremeno obavezuju da ne zaboravimo i da gajimo duh građanske, moderne i evropske Crne Gore, da čuvajući tradicionalne vrijednosti – humanost, multietički sklad i toleranciju dostojanstveno koračamo u budućnost“, kazala je Sonja Nikčević, predsjednica SO Nikšić.

Ona je poručila da te temeljne vrijednosti treba približiti mladima na kojima počiva budućnost.

U video poruci predsjednik SUBNOR.a Crne Gore Andrija Nikolić kazao je da je imao priliku da se na trenutak sretne sa Savom Kovačevićem o kome je mnogo čuo i mnogo znao.

„Bio je veliki govornik. Svakog momenta i na svakom mjestu je znao da progovori. Bio je pravi revolucionar koji je čitav svoj život je posvetio pokretu. Mislim da Sutjeska ne bi bila ono što je bez Save, a ni Sava bez Sutjeske. Smatra da Sava nije poginuo, nego se rodio na Sutjesci “, kazao je Nikolić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su članovi i rodbina porodice Kovačević, uže rukovodstvo SUBNOR-a Crne Gore, predstavnici boračkih organizacija Podgorice, Danilovgrada i Herceg Novog, članovi lokalne uprave, predstavnici Vlade i Vojske Crne Gore. U umjetničkom programu učestvovao je vojni orkestar.