Kijev proglasio vanredno stanje na istoku Ukrajine

Ministarstvo odbrane samoprojklamovane Donjecke Narodne Republike danas je optužilo ukrajinske bezbjednosne snage da koriste stanovnike naselja Avdejevka kao živi štit

1 komentar(a)
Ukrajina, vojnik, Foto: Reuters
26.01.2015. 14:08h

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk proglasio je danas vanredno stanje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku zemlje, zbog eskalacije sukoba sa proruskim snagama na tom području, objavili su ukrajinski mediji.

Jacenjuk je na sjednici vlade takođe naložio da zbog pogoršanja stanja na istoku zemlje čitava teritorija Ukrajine bude u stanju visoke pripravnosti, saopštila je ukrajinska vlada, a prenio Rojters.

Izvučeno je 110 rudara, dok je 400 još zarobljeno u rudniku nakon što je granata pogodila trafo stanicu u Donjecku,

Okolne zgrade su ostale bez struje, rekle su lokalne službe agenciji Ria Novosti.

U novim sukobima na istoku Ukrajine ubijeno je najmanje sedam ukrajinskih vojnika u posljednja 24 sata, saopštila je danas ukrajinska vojska.

"Kao rezultat granatiranja, Ukrajina je izgubila sedam vojnika, a 24 su ranjena", rekao je portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov, prenijele su agencije.

Ministarstvo odbrane samoprojklamovane Donjecke Narodne Republike danas je optužilo ukrajinske bezbjednosne snage da koriste stanovnike naselja Avdejevka kao živi štit.

Portparol tog ministarstva odbrane Eduard Basurin rekao je da su ukrajinske snage granatirale donjecka stambena naselja 15 puta tokom noći i da su najgore pogođenih područja gradova Dokučajevsk i Donjeck.

On je kazao da su područja Petrovski i Kujbiševski pretrpjeli najveću štetu i da milicija, trenutno, pokušava da potisne ukrajinsku vojsku od grada Debalcevo.