Oproštaj viceprvaka u grupnoj fazi

Prvi četvrtfinalisti Kupa afričkih nacija su Kongo i domaćin, Ekvatorijalna Gvineja

63 pregleda0 komentar(a)
Ekvatorijalna Gvineja, Foto: Reuters
25.01.2015. 20:34h

Prvi četvrtfinalisti KUpa afričkih nacija su fudblaske selekcije Konga i domaćina Ekvatorijalne Gvineje. Kongo je pobjednik u grupi A, pošto je pobjedom nad Burkinom Faso (2:1) sakupio sedam bodova. Drugo mjesto i prolazak u plej-of obezbijedio je domaćin Ekvatorijalna Gvineja, koja je u trećem duelu u grupi savladala Gabon (2:0).

Sjutra od 19 sati će posljednej kolo grupe B dati rivale pobjednicima grupe A. Sastaju se Kape Verde - Zambija i DR Kongo - Tunis. Tuinis je favorit, jer je lider nakon dva kola sa četiri boda.

A nakon što je branilac titule prvaka Afrike, Nigerija, ispala još u kvalifikacijama, od takmičenja u grupi oprostio se i sada već bivši viceprvak, Burkina Faso, koja je očajno igrala na Kupu afričkih nacija. Juče je od Džonatana Pitrojpe, Bakari Konea i saigrača bolji bio Kongo, koji je do prednosti došao u 51. minutu preko napadača Almerije Tjevi Bifume, koji ima i francuski pasoš. Nadu je Burkini Faso u 86. minutu vratio rezervista Aristid Baste, ali je samo minut kasnije još jedan rezervista, Fabris Ondama razbio nade najprijatnijem iznenađenju prethodnog Kupa.

Domaćin je bio ubjedljiv ui utakmici biti ili ne biti, sa Gabonom napadača Borusije, Pjer Emerik Obamejanga. Havijer Balboa, vezista Eštorila, obradovao je domaće navijače na stadionu "De Bata" u 55. minutu, da bi konačan rezultat postavio 19-godišnji napadač Valensije B, Iban Salvador u 86. minutu.

Ekvatorijalna Gvineja je u grupnoj fazi postigla tri gola u dva remija i pobjedi, a svaki je potpisao igrač rođen u Španiji, pošto je prvi gol postigao Emilio Nsue, nekadašnji igrač Majorke, koji je sada u Midlzbrou.