Rajković i partneri bi dozvolu za gradnju male hidroelektrane

U članici konzorcijuma Synergy, preko svoje firme KIA Montenegro, udio ima Vuk Rajković, partner premijera Mila Đukanovića

498 pregleda1 komentar(a)
rijeka Bistrica, Foto: Arhiva Vijesti
22.01.2015. 19:55h

Konzoricijum Hydro Bistrica podnio je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju mini-hidroelektrane (mHE) na vodotoku rijeke Bistrice, koju je dobio na koncesiono korišćenje početkom juna prošle godine.

Na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma objavljen je zahtjev ovoga konzoricijuma čiji su članovi Synergy Podgorica, Vodni Zdroje Praha, Triangle GC ING Peć i Gradnja Bijelo Polje.

U kompaniji Synergy, preko svoje firme KIA Montenegro udio ima i podgorički biznismen Vuk Rajković, partner premijera Mila Đukanovića u kompaniji Global Montenegro, koja gazduje zemljišnim kompleksom na brdu Košljun u Budvi.

U zahtjevu se navodi da je riječ o izgradnji objekta za proizvodnju električne energije na katastarskoj opštini Majstorovina u Opštini Bijelo Polje, mjesna zajednica Ravna Rijeka.

Početkom juna prošle godine ministar ekonomije Vladimir Kavarić dodijelio je ugovore o koncesiji za izgradnju deset malih hidroelektrana na šest vodotoka.

Predviđena je gradnja hidroelektrana ukupne instalirane snage 23,324 megavata i godišnje proizvodnje 86,29 hiljada gigavatsati električne energije. Ukupna vrijednost investicija iznosi 46,63 miliona eura. Koncesijske ugovore dobila su četiri konzorcijuma i jedna kompanija.

Riječ je o konzorcijumu Plava Hydro Power s Kosova koji je dobio koncesiju za izgradnju dvije male hidroelektrane na Đuričkoj rijeci, beranskoj kompaniji Hidroenergija Montenegro za izgradnju jedne male hidroelektrane na Kaludarskoj rijeci, konzorcijumu Interenergo iz Slovenije za izgradnju dvije male hidroelektrane na Vrbnici i Hydro Bistrici za jednu malu HE na vodotoku Bistrica.

Ugovor je dobio i konzorcijum Kutska i Mojanska za gradnju male hidroelektrane na Kutskoj rijeci i tri na Mojanskoj. Crna Gora se u procesu evropskih integracija obvezala da će do 2020. godine ostvariti cilj od 33 odsto udjela u ukupnoj potrošnji energije proizvedene iz obnovljivih izvora.