U februaru poziv za dodjelu 50 stipendija za Rome i Egipćane koji pohađaju srednju školu

Projekat "Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada", koji finansira Evropska unija, biće, kroz različite aktivnosti, realizovan i drugim zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj

448 pregleda0 komentar(a)
Sa prezentacije projekta, Foto: Damira Kalač

Nevladina organizacija Mladi Romi će početkom februara raspisati poziv za mentore, a potom i za srednjoškolce romske i egipćanske populacije, za dodjelu 50 stipendija za drugo polugodište ove školske godine.

Ukupan budžet projekta iznosi 31.800, dok je za dodjelju stipendija predviđeno 15.000 eura, kazao je tokom predstavljanja projekta Samir Jaha iz te NVO.

Projekat "Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada", koji finansira Evropska unija, biće, kroz različite aktivnosti, realizovan i drugim zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Cilj projekta je povećana stopa završavanja srednje škole RE populacije, veći broj mladih Roma i Egipćana koji su završili srednju školu, te veći broj onih koji će upisati i fakultete.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da je u ovoj školskoj godini 1.793 RE djece upisalo osnovnu, a samo 135 srednju školu.

"Zabilježeni su pomaci od preškolskog do visokog obrazovanja, ali i dalje mali broj djece upisuje srednju školu. Djeca romske i egipćanske populacije čine tek 0,48 odsto ukupnog broja srednjoškolaca i to je neprihvatljivo", rekao je Leon Đokaj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Kao podsticaj da ne odustanu od daljeg obrazovanja, on navodi da u Crnoj Gori niko od pripadnika RE populacije ko je završio fakultet, nije bez posla.

Podsjeća i da je resor, na čijem je čelu Mehmed Zenka, prethodnih godina dodjeljivao stipendije za RE srednjoškolce u iznosu od 600 eura za godinu, kao i za studente, u iznosu od 1.500 eura za godinu.

Iz resora Damira Šehovića su kazali da će od ove godine oni preuzeti buduća stpendiranja, a da će NVO "Mladi Romi" nastojati da novac koji je kroz projekat sada namijenjen stipendiranju, ubuduće preusmjeri na mentorstvo i tutorstvo RA srednjoškolaca.

Projekat koji realizuje NVO "Mladi Romi", osim dodjele 50 stipendija, podrazumijeva i odabir 12 učenika, koji će moći da obave praksu u trajanju od šest mjeseci u javnom ili privatnom sektoru.