Advokat Šaranovića tražio izuzeće tužioca

54 pregleda16 komentar(a)
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević
22.01.2015. 16:44h

Advokat Zoran Piperović, branilac Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića (76) optuženog za organizaciju ubistva Beograđanina Nikole Bojovića, tražio je danas izuzeće tužioca Željka Tomkovića.

Zbog toga Šaranović juče nije iznio svoju odbranu.

Piperović je "Vijestima" ispričao da je Tomkovićevo izuzeće tražio jer tužilac “nije želio da se odredi" prema Šaranovićevom odgovoru da se protiv njega ne vodi nijedan krivični postupak za drugo krivično djelo, ali da se vodi za isto pred sudom u drugoj državi.

"Tužilac je htio da nastavi isptivanje, ali sam ja intervenisao i rekao da mora da se odredi prema toj činjenici. Pravno pravilo je, evo 1.000 godina, da se ne može jednom licu za isto djelo suditi i voditi krivični postupak na dva mjesta", kazao je Piperović.

On ističe da je nakon Šaranovićeve izjave tražio od Tomkovića da provjeri navode njegovog klijenta.

"On je otišao korak dalje i rekao da zna da se vodi postupak u drugoj državi. Postavio sam pitanje ako već zna zašto ne donese procesnu odluku o tome da se ovdje ne vodi postupak, niti da se može voditi. Tužilac je, međutim, kazao da želi da nastavi saslušanje Šaranovića poslije čega sam tražio njegovo izuzeće", rekao je Piperović dodajući da je Tomković tražio obrazloženje.

“Dio sam obrazložio usmeno, a dio ću pismeno Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću”, kazao je Piperović.

“Ovdje nije u pitanu da li će personalno da vodi istragu Tomković ili bilo ko drugi. Ovdje hoću da raspravim principijelnu, a vrlo prostu pravnu stvar, a to je da neko iz crnogorskog tužilaštva kaže zašto su ustali sa naredbom za sprovođenje istrage, ako znaju da u Beogradu ima identičan predmet, u kojem su snishodljivo pomagali srbijanskom tužilaštvu”, kazao je on.

Advokat je poručio da želi da “natjera crnogorsko tužilaštvo da objasne kako vode istragu i hoće da tuže Šaranovića, iako su odbili zahtjev za njegovu ekstradiciju Srbiji”.

“Ako odbiju zahtjev za izuzeće, a vjerovatno hoće, tražiću izuzeće i Višeg tužilaštva u podgorici, zato što je ovdje u pitanju golo inaćenje tužilaštva, i ništa više. Ako se tome doda da imamo i golo inaćenje srbijanskog tužilaštva, onda imamo slučaj koji je nepoznat u evropksoj i svjetskoj sudskoj praksi - da dvije države istovrmeeno vode postupak protiv istog lica, za isti događaj, i u tom sarađuju”, kazao je Piperović.

On je dodao da nije u pitanju samo pravni princip, već i nedozvoljavanje vrijeđanja zdrave pameti.

“Ovim povodom sam uputio pismo državnom tuižiocu, ministru pravde, a proslijedio sam ga i Milu Đukanoviću”, kazao je Piperović dodajući da je vrijeme da se sazna da li važi ugovor o izručenju sopstevnih državljana između Crne Gore i Srbije.

“Ako važi, onda su predstavnici državnih oragana u Crnoj Gori, prije svega tužilaštvo i Ministartsvo pravde, dužni da objasne građanima Crne Gore, Vladi i Parlamentu zašto na uštrb zaštite intresa svojih državljana pokazuju apsolutuno nepodnošljivu snishodljivost prema srbijanskim pravosudnim institcuijama”, rekao je Piperović.

On je istakao da situacija u kojoj je Šaranović “može snaći svakog crnogorskog državljanina” i da to “znači opšta pravna nesigurnost”.

“Za pravnu suigurnost crnogorskih državljana plaćeni su državni organi Crne Gore. Slobodan Šaranović ne bježi od toga da sudu iznese odbranu, ali tek kada se primjeni procesni zakon i na zakonit način utvrdi ko je 'nadležan da uzme odrbanu Šaranovića'. Onog sekunda kada je obijen zahtjev za njegovu ekstradiciju, republika Srbija je trebala da dostavi krivični spis crnogorskom tužilaštvu. Umjesto toga srbijansko tužilaštvo podiže optužnicu, a crnogorsko iz razloga koje samo oni koji su autori te ideje znaju, podiže optužnicu koja je vraćena na dopunu. Ovo je nedopuštena količina inatanog neznanaja, jer ne znam kako drugačije da nazovem takvo postupanje”, kazao je Piperović.

Njegov klijent, Danilovgrađanin Slobodan Šaranović i Nikšićanin Ratko Koljenšića,optuženi su za organizovanje i likvidaciju Nikole Bojovića, brata navodnog vođe zemunskog klana Luke Bojovića.

U optužnici, između ostalog piše da je Šaranović sa Beograđaninom Milošem Delibašićem, organizovao kriminalnu grupu radi vršenja više teških krivičnih djela na teritoriji Crne Gore i Srbije.

Dodaje se da je Šaranović vjerovao da je navodni šef takozvanog zemunskog klana Luka Bojović, kriv za smrt njegovog brata Branislava 2009. i da je zato htio da se osveti.

Piše da je postigao dogovor sa Delibašićem i Sašom Cvetanovićem da za novac ubiju Lukinog brata Nikolu, što su učinili 29. aprila 2013.