Pariz će napad na Šarli Ebdo možda platiti i u turizmu

1 komentar(a)
Šarli Ebdo, Pariz, Foto: Reuters
21.01.2015. 16:38h

Napadi u Parizu početkom mjeseca mogli bi da imaju trajan učinak na turizam ukoliko antifrancuski protesti koji su se proširili muslimanskim svijetom podstaknu bogate Arape da počnu da zaobilaze "grad svjetlosti", piše Rojters.

Iako je nakon sličnih napada na evropske prijestonice poput Londona i Madrida uslijedio vrlo brz oporavak i povratak broja gostiju, grupacija MKG se pribojava da bi napad na satirični nedjeljnik Šarli Ebdo, kada su islamski ekstremisti 7. januara likvidirali 12 ljudi zbog objave karikature poslanika Muhameda, mogao da ima daleko dugoročnije posljedice po lukrativnu turističku industriju.

Karikature u Šali Ebdou su podstakle talas protesta protiv Francuske u nekoliko zemalja, a Alžir, Niger i Pakistan su svjedočili i izbijanju nasilja, prenosi Index.hr.

"Politička i sigurnosna situacija jedne su od ključnih stvari za međunarodni turizam... a kriva nakon protesta protiv Franucuske ide nizbrdo. To je novi fenomen koji bi mogao da uzrokuje nedoumice po pitanju bezbjednosti i straha kada je u pitanju planiranje putovanja", kazao je Georges Panajotis, predsjednik MKG.

On navodi da je u periodu između 8. i 12. januara broj hotelskih rezervacija u Parizu svake godine niži za tri do pet odsto u odnosu na ostatak godine, ali da je između 15. i 18. januara, nakon antifrancuskih protesta, broj hotelskog smještaja pao za 10 odsto.

Francusku godišnje posjeti 85 miliona turista koji ostave oko 150 milijardi eura, a turizam čini sedam odsto BDP-a. Arapski turisti čine oko 10 do 12 odsto gostiju najluksuznijih pariskih hotela.

Sveukupno gledajući, strani turisti čine 80 odsto gostiju luksuznih hotela u Parizu.

Za sada hotelijeri nisu primjetili "masovnije" otkaze rezervacija. U međuvremenu, predstavnici turističke zajednice "grada svjetlosti" planiraju svjetsku turneju kako bi goste i putničke agente uvjerili da je grad siguran i otvoren za biznis, piše Index.hr.