Biciklisti se pobunili u Srbiji

Biciklisti dodaju da “zabrinjava nedemokratska praksa” donošenja zakona i dopuna zakona bez konsultacija sa zainteresovanim stranama

67 pregleda0 komentar(a)
biciklo, žena, Foto: Shutterstock
20.01.2015. 15:37h

Više biciklističkih udruženja i inicijativa iz cijele Srbije se usprotivilo danas predlogu novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja koji uvodi opštu obavezu nošenja reflektujućih prsluka za bicikliste prilikom noćne vožnje i u uslovima slabije vidljivosti, prenosi PCNEN.

Kako se ocjenjuje u saopštenju, takva obaveza se ne primenjuje skoro nigdje u Evropi i neće doprinijeti bezbjednosti biciklista već će ih dodatno pretvoriti u žrtve i usporiti razvoj biciklističkog saobraćaja u Srbiji.

“Ne postoji takav trend u saobraćajnim politikama niti je preporučuju vodeće svjetske organizacije u oblasti biciklističkog saobraćaja, dok mnogi promoteri biciklizma u Srbiji i inostranstvu stoje iza tvrdnje da se na ovaj način dodatno okrivljuju žrtve umjesto da se problem rješava. Tamo gdje ovakve prakse i postoje, teži se njihovom ukidanju”, piše u saopštenju.

Biciklisti dodaju da “zabrinjava nedemokratska praksa” donošenja zakona i dopuna zakona bez konsultacija sa zainteresovanim stranama i zahtijevaju od institucija da se ubuduće ne ignoriše reprezentativna javnost.

Saopštenje su potpisali Novosadska biciklistička inicijativa, Niška saobraćajna unija, beogradsko Udruženje Ciklo svet Srbija, Inicijativa Beociklizacija i Udruženja Bajsologija i Ulice za bicikliste iz Beograda.