Poreski inspektori dobijaju veću moć

Privremeno zatvaranje od tri mjeseca i zbog neuplate pazara, zapošljavanja na crno... Povećane novčane kazne

160 pregleda11 komentar(a)
19.01.2015. 19:32h

Poreski inspektori imaće mogućnost da poreskim obveznicima zabrane rad na period od tri mjeseca ako prilikom kontrole utvrde da robu koju prodaju i usluge koju pružaju ne prati vjerodostojna dokumentacija (otpremnice, fakture,...).

Ista kazna slijedi i ako inspektori utvrde da nisu uplaćivani dnevni pazari u skladu sa propisima ili ako poreski obveznici ne registruju promet preko registar kasa. Dozvola može da se oduzme i ako se utvrdi da poreski obveznik izbjegava plaćanja dažbina angažovanjem radnika sa kojim nije zaključio ugovor o radu i koje ne osigurava.

To je definisano predlogom izmjena zakona o poreskoj administraciji čiji je cilj, kako je oblasnilo Ministarstvo finansija, unapređenje poreskog sistema i obezbjeđivanje većih prihoda u državni budžet. Taj akt je uvršten u dnevni red vanredne sjednice Skupštine koja će početi krajem ovog mjeseca.

Ministarstvo u obrazloženju navodi da se ovim predlogom zakona precizira sistem poreske obaveze, unapređuje mehanizam prinudne naplate poreza i jasnije definiše postupak pljenidbe robe. Predloženo je i povećanje iznosa novčanih kazni za poreske prekršaje.

Novina je i da će poreski inspektori imati ovlašćenja da u postupku kontrole oduzme robu ako postoji sumanja da je nabavljena bez obračunatog poreza ili na neki drugi način suprotan zakonu, ako robu stavlja u promet osoba koja za to nije oblašćena i ako je roba stavljena u promet, a nije evidentirana u poslovnim knjigama.

Robu će moći da oduzmu ako nije evidentirana i ako se transportuje bez propisane dokumentacije. Inspektori će imati mogućnost da oduzmu i vozilo kojim se ta roba prevozi i stavlja u promet ako je njena vrijednost veća od jedne trećine vrijednosti vozila.

U toku inspekcijskog nadzora, poreski inspektor moći će, uz potvrdu, da privremeno oduzme poslovne knjige, evidencije i drugu dokumentaciju do okončanja postupka nadzora.

U predlog su uvrštene i preporuke iz projekta “giljotina propisa”.

“Unapređenja poreskog sistema izvršiće se pojednostavljenjem procedura, automatizacijom procesa i bližim definisanjem nadležnosti i ovlašćenja poreskog organa uz skraćenje rokova po zahtjevima stranaka”, navedeno je u obrazloženju predloženih izmjena.

Predlaže se i da pravo na naplatu poreza umjesto u roku od tri godine zastarijeva u roku od pet godina, pravo na povraćaj poreskog kredita će zastarijevati u roku od godine od dana brisanja poreskih obveznika iz registra, a pravo na pokretanje i vođenje prekršajnog postupka za poreske prekršaje po isteku roka od tri godine od dana kada je izvršen.

“Na taj način stvaraju se uslovi za bolju naplatu poreza, što će dovesti do povećanja budžetskih prihoda”, ocijenjeno je u Ministarstvu finansija.

Važna novina je da je inspektorima omogućeno da obave terensku kontrolu bez naloga ako sumnjaju da neko obavlja djelatnost bez prethodno izvršene registracije ili drugog oblika nelegalnog poslovanja i ako ne evidentira promet.

Stranac ili firma u inostranom vlasništvu koji nemaju stalnu poslovnu jedinici (prebivalište) u Crnoj Gori u kojoj ostvaruju prihode i stiču imovinu moraće da imenuju poreskog punomoćnika i da o tome obavijeste Poresku upravu.

Poreznici će prijavu moći da dopune

Inspektorima se daje pravo da dopune nepotpunu ili netačno popunjenu prijavu na osnovu podataka kojima raspolažu ili su do njih došli u postupku kontrole.

Ko bude odlučio da plaća poreski dug na odloženo, kako se predlaže izmjenama zakona, obračunavaće mu se i kamata za period dok traje odlaganje.

Novina je i da se skraćuje rok za donošenje rješenja o registraciji poreskog obveznika sa mjesec na 15 dana.

Imovina pod lupom

Kako bi se spriječila korupcija poreskih inspektora i policajaca predlaženo je da moraju podnositi izvještaje o imovini i prihodima uključujući i svoje bračne i vanbračne supružnike i djecu.

“Ta odredba će se primjenjivati od januara 2016. jer će tada početi primjena Zakona o korupciji kojim se uvodi ta obaveza”, objasnili su u iz Ministarstva.

Poreski organi imaće mogućnost da prilikom otkrivanja krivičnih djela i njihovih izvršilaca preduzimaju radnje po nalogu tužioca ali i bez naloga za kontrolu.

Galerija

Naplata poreza FOTO: Shutterstock