Pljevlja: Koncentracija PM10 čestica najveća kod vrtića “Ekobajka”

U Agenciji za zaštitu životne sredine navode da je mjerno mjesto na kojem je bila postavljena mobilna stanica, okruženo velikim brojem izvora polutanata odnosno u blizini velikog broja kolektivnih i individualnih kotlarnica

53 pregleda7 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
19.01.2015. 08:26h

Mobilna stanica za mjerenje kvaliteta vazduha, koja je bila postavljena pored vrtića u Pljevljima, registrovala je veće koncentracije zagađujućih materija nego u rejonu koji mjeri stacionarna mjerna stanica u Skerlićevoj ulici uz gradsku toplanu. Mjerenja na ovoj lokaciji obavljena su od 23. decembra do 4. januara.

Rezultati su pokazali da je od 14 samo tri dana koncentracija štetnih materija u Skerlićevoj bila veća nego na stanici pored vrtića.Iz Agencije za zaštitu životne sredine ranije su saopštavali da je stacionarna stanica u Skerlićevoj izložena uticaju gradske toplane i traženo je njeno izmještanje.

Koncentracija PM10 čestica 23. decembra prošle godine u Skerlićevoj bila je 268, a kod vrtića 286 mikrograma po m3. Dan kasnije na mobilnoj stanici izmjerena je vrijednost od 387, a na stacionarnoj 387.

Kod vrtića je 1. januara izmjereno 260 mikrograma po m3, a u Skerlićevoj 204. I narednih dana vrijednosti su za dvadesetak mikrograma po m3 bile veće nego na mobilnoj stanici.

U Agenciji za zaštitu životne sredine navode da je mjerno mjesto na kojem je bila postavljena mobilna stanica, okruženo velikim brojem izvora polutanata odnosno u blizini velikog broja kolektivnih i individualnih kotlarnica.

"Komunalna policija konstatovala je da se u krugu od 150 metara od mobilne mjerne stanice pored vrtića “Ekobajka” nalazi oko 330 dimnjaka individualnih ložišta i četiri kotlarnice”, saopšteno je iz Agencije.