Nova: Tači ujedinio režim i novopečene protivnike režima

"Zašto ćute novopečeni protivnici režima kada ideju prirodne Albanije sada otvoreno podržava i albanski predsjednik Bujar Nišani, a to je otvoreno pokazao i Edi Rama, promovišući kartu Velike Albanije, koja je obuhvatila i Podgoricu", rekli su iz Nove

60 pregleda17 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
17.01.2015. 19:15h

Potpredsjednika kosovske Vlade, Hašima Tačija oduševljeno su ugostili albanski političari, ali ga je sa većim počastima dočekao vrh crnogorskog režima, koji mu je bio saveznik pri napadu na Jugoslaviju 1999. godine, ocijenjeno je iz Nove sprske demokratije (Nova).

"Šef kluba poslanika DPS-a zamalo nije otišao i lično da se razračuna sa unesrećenim Srbima i Crnogorcima sa Kosova i Metohije, braneći lik i djelo Hašima Tačija i Mila Đukanovića", saopšteno je iz te stranke.

Kako je ocijenjeno iz Nove, posebno ushićeni i srećni zbog Tačijevog boravka u Crnoj Gori bili su "novopečeni" protivnici režima razni analitičari, "građanski" političari i neki "nezavisni" mediji koji su, naveli su, brutalno napali sve one koji su se protivili dolasku lidera terorističke OVK.

"Najbezobrazniji od njih su čak otišli toliko daleko da su utvrdili da oni koji se protive dolasku Tačija rade za Mila Đukanovića. Tako je Hašim Tači ujedinio režim i te novopečene protivnike režima, koji se eto ponovo preporučuju Đukanoviću", piše u saopštenju.

Oni ga, dodaje se, podsjećaju na činjenicu da su mu mnogo bitaka u prošlosti dobili, veliki broj njegovih pravih protivnika oblatili, i da ga još mogu poslužiti.

"Primjećujemo, takođe, da osim ovih novopečenih protivnika režima i albanski političari, u prilikama kada postoji potreba da se razgovara o ugroženosti srpskog nacionalnog identiteta u Crnoj Gori, to javno žigošu kao šovinizam i vraćanje u mračnu prošlost", kazali su iz Nove.

Prema njihovim riječima, tada su im,"puna usta" građanskog društva, bratstva i jedinstva, teorija o dobrim ljudima i nadnacionalnim uređenjima budućih zajednica.

"Međutim, kada im se ukaže prva prilika da iskažu ličnu i kolektivnu privrženost albanskim nacionalnim idealima i ciljevima onda su nepogrešivo zajedno i Edi Rama, HašimTači, Fatmir Đeka, Genci Nimanbegu i Dritan Abazović", kaže se u saopštenju Nove.

Kako su ocijenili, ideja Demokratskog fronta o srpsko-crnogorskom pomirenju je prijeka potreba državotvornog naroda na prostoru Crne Gore.

Oni su kazali da su ponosni što su sa kolegama iz PZP i DNP snažno promovisali taj program, "koji će naročito biti značajan u narednom periodu kada ćemo se suočiti sa brojnim iskušenjima".

"Zašto ćute novopečeni protivnici režima kada ideju prirodne Albanije sada otvoreno podržava i albanski predsjednik Bujar Nišani, a to je otvoreno pokazao i Edi Rama, promovišući kartu Velike Albanije, koja je obuhvatila i Podgoricu", rekli su iz Nove.

Kako su kazali, ne samo da ćute nego su postali medijski i analitički pokrovitelji i štit Tačiju i onima koji su ga pozvali u Crnu Goru.

"Možda oni, za razliku od nas, znaju nešto više o tajnim dogovorima predsjednika DPS-a sa albanskim političarima neposredno prije održavanja referenduma o državno -pravnom statusu Crne Gore 2006 godine", ocijenili su iz Nove.

Dogovori se, dodali su, moraju poštovati.

"U Crnoj Gori postoji fenomen: oni koji iz opozicije pređu na stranu režima bespogovorno slušaju naredbe iz DPS-a, postaju čak i ljubitelji NATO-a, a ovi drugi koji napuste režim i pređu u opoziciju, ne žele da budu ravnopravni opozicionari, već bi odmah sve uredili u opoziciji po svom nahođenju i podredili vlastitom interesu", ocjenili su iz Nove.

Oni su poručili da je mnogo poštenije da se javno vrate tamo odakle su nedavno i došli, odnosno u Demokratsku partiju socijalista.

Kako su kazali, izborna matematika pokazuje da od njihovog navodnog prelaska i podrške, opozicija nije imala nikakve koristi već samo štete.

"Možda bi najviše pomogli ako bi na izborima prestali tajno da glasaju za DPS, i fotografije tako zaokruženih listića pokažu tamo gdje "treba", a u skladu sa »planom za provjeru« iz afere Snimak", poručili su iz Nove.