Barani za porez na nekretnine duguju 9,4 miliona eura

U opštini Bar inače ima oko 29.000 poreskih obveznika. Broj stambenih objekata-kuća i stanova koji se oporezuju je 19.272, kuća za odmor ili takozvanih sekundarnih objekata je 13.927, a pomoćnih objekata je 7.525 i poslovnih 2.432

0 komentar(a)
Bar, Foto: Vijesti online
16.01.2015. 21:08h

Direktor Uprave lokalnih prihoda Bara Dejan Klikovac saopštio je juče „Vijestima“ da je ukupan dug za neplaćeni porez na nepokretnosti 9,4 miliona eura i da je taj iznos akumuliran od 2002. do danas.

Uprava lokalnih prihoda Bara objavila je juče spisak dužnika poreza na nepokretnosti sa stanjem duga na 31. decembar prošle godine. Spisak je otkucan na 418 strana i objavljen je na opštinskom veb-sajtu www.bar.me u odjeljku Sekretarijat za ekonomiju i finansije

“Objavljivanje spiska nije sankcionisanje dužnika, već naš apel njima da se sami jave i da izmire dug. Odmah po objavljivanju, počeo je da zvoni telefon u Upravi, ljudi su počeli da se javljaju”, istakao je Klikovac.

On je dodao da su u međuvremenu mnogim dužnicima već upisane hipoteke. Iz Uprave lokalnih prihoda skreću pažnju da je riječ o prenosu podataka iz sistema, te da su zato u spisku „moguće i greške koje će biti ispravljane odmah nakon uvtvrđivanja.

Na ime poreza za nepokretnosti, Opština Bar je preko resornog sekretarijata, koji je do kraja prošle godine vodio Klikovac, naplatila 4,36 miliona eura u 2014.

U opštini Bar inače ima oko 29.000 poreskih obveznika. Broj stambenih objekata-kuća i stanova koji se oporezuju je 19.272, kuća za odmor ili takozvanih sekundarnih objekata je 13.927, a pomoćnih objekata je 7.525 i poslovnih 2.432.

U registru je još i 30 hotela, 11 proizvodnih pogona i 20 skladišta.

“Uprava lokalnih javnih prihoda će protiv svih poreskih obveznika koji nijesu blagovremeno izmirili svoju poresku obavezu preduzeti zakonske mjere prinudne naplate iz novčanih sredstava, novčanih potraživanja i iz pokretne i nepokretne imovine poreskog obveznika. Molimo poreske dužnike da izmire svoje obaveze, jer poreski organ vrši i obračun kamate za neblagovremeno plaćanje po stopi od 0,03 posto dnevno, počev od narednog dana od dana dospjelosti”, navodi se u jučerašnjem saopštenju Uprave lokalnih prihoda.