Biskupija i "Dux Croatorum" protiv termina održavanja Kotorskog karnevala

Predsjednik HNV Zvonimir Deković, otišao je međutim i korak dalje, pozvavši ovdašnje Hrvate da bojkotuju kotorski karneval

114 pregleda15 komentar(a)
kotorske fešte, kotorski karneval, Foto: Ivana Komnenić
16.01.2015. 15:05h

Kotorska Biskupija i NVO Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum iz Tivta protestovali su zbog činjenice da će se ovogodišnji Kotorski karneval održati u vrijeme korizme za rimokatoličke vjernike.

Organizatori Kotorskog karnevala su JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ I Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj Opština Kotor. Centrana proslava sa spaljivanjem karnevala zakazana je za nedjelju, 22.februar.

“I ove godine, gotovo isto kao i više godina ranije, kotorski se karneval pod sloganom: Tradicionalni zimski, održava kad mu nije vrijeme. Ova ga činjenica sasvim sigurno ne definira kao tradicionalni već više jedinstveni nego rijetki”, stoji u saopštenju koje je medijima poslao generalnivikar Kotorske Biskupije, don Anton Belan.

Uz napomenu da su organizatori pomiješali dvije latinske riječi ”koje bi zajedno mogle postati rečenica koja bi glasila: Izdajice tradicije”, don Belan je konstatovao da se “karneval se ne održava kad mu je vrijeme.”

“Održava se u vrijeme pokore, posta i dobrih dijela, pa tako vrijeđa osjećaje i vrijednosti bar jednog dijela vjernika, čiji broj nije presudan kada je vrijeđanje u pitanju. Stiče se utisak da su interesi pojedinaca ili grupa, važniji od tradicije, kulture i pristojnosti, jer kada jedna više nego milenarna institucija, kao što je to Kotorska Biskupija više godina moli da se ispoštuje tradicija, a ta se molba konstantno ignoriše, onda u takvim postupcima prepoznajemo inat, a on nije pozitivna karakteristika kako za čovjeka, tako ni za društvo u cjelini. Ove godine nismo uputili protest organizatoru, jer kod njih nismo prepoznali dobru volju niti želju da se ispoštuju europski standardi. Obratili smo se gradonačelniku gospodinu dr. Aleksandru Stjepčeviću, za kojega vjerujemo da će bar u budućnosti nastojati savjetom uvjeriti organizatore o štetnosti ovakvih postupaka", navodi se u saopštenju Kotorske Biskupije.

Zbog činjenice da se karneval održava u “samom korizmenom dobu kada se katolički vjernici pripravljaju za najveći blagdan, Uskrs«, protestovala je i Hrvatske krovan zajednica "Dux Croatorum" iz Tivta.

"Svugdje u svijetu, osim u Kotoru, karnevali se završavaju do početka korizme. Na ovaj način grubo se vrijeđaju osjećaji katoličkih vjernika i višestoljetna tradicija. Organizatorima poručujemo da se ugledaju na građane Tuzi, kraj Podgorice, kao i na Lastovljane, koji svoje karnevalske svečanosti završavaju kad i sav civilizirani svijet, prije početka korizme i uskršnjeg posta“, poručili su iz „Dux Croatoruma“ uz konstataciju da organizatori karnevala „pokazuju da duhovno ne pripadaju Kotoru i da ne znaju što je Boka, već se dokazuju kao rušitelji i nepoštovatelji njene kulture.“

„Dux Croatorum“ koji je i osnivač jedinog elektronskog medija hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, tivatskog Dux radija, najavio je da zbog toga, taj medij uopšte neće pratiti kotorski karneval i da „neće sudjelovati u skrnavljenju bokeške tradicije, čuvajući dostojanstvo i vrijednosti koje njegujemo već stoljećima.“

Deković poziva na bojkot Karnevala

Protestima zbog termina održavanja kotorskog karnevala, pridružilo se i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore iz Tivta koje je ponovilo većinu kvalifikacija što su ih na račun organizatora te manifestacije izrekli Biskupija i “Dux Croatorum”. Predsjednik HNV Zvonimir Deković, otišao je međutim i korak dalje, pozvavši ovdašnje Hrvate da bojkotuju kotorski karneval.

“HNV podržava Radio Dux u nakani da ne poprati navedenu manifestaciju , a ovom prigodom poziva sve Hrvate katolike iz Kotora, koji drže do tradicije i vjerskih običaja, da svoja vjerska i tradicijska osjećanja iskažu time što će, umjesto na kotorskome, sudjelovati na karnevalu u Tuzima i Donjoj Lastvi, koji poštuju i razumiju što za Hrvate katolike znači korizma”, navodi se u saopštenju HNV uz napomenu da se karnevalom u vrijeme korizma “grubo vrijeđaju osjećaji Hrvata katolika i njihova višestoljetna tradicija.”

Deković je pozvao organizatore karnevala iz Tuzi da se “s punim povjerenjem obrate HNV Crne Gore koje će, u okviru svojih mogućnosti, pružiti potporu navedenome karnevalu, koji, srećom, drži do očuvanja tradicije i običaja".