Osnivač Šarli ebdoa osudio urednika

Rasel, koji piše pod pseudonimom Delfel de Ton, napisao je da je Šarbonije bio "nevjerovatan mladić", ali istovremeno i "tvrdoglavi glupan"

2 komentar(a)
Šarli Ebdo, Foto: Beta/AP
15.01.2015. 14:43h

Osnivač "Šarli ebdoa" osudio je ubijenog urednika Stefana Šarbonijea da je "povukao cio tim u smrt" time što je "pretjerao" sa provokativnim karikaturama.

Henri Rasel, star 80 godina, koji je učestvovao 1970. u stvaranju prvog izdanja "Šarli Ebdoa" (tada se zvao "Hara kiri ebdo"), obratio se Šarbonijeu posthumno riječima "Stvarno ti zamjeram", u kolumni lijevo orijentisanog magazina "Nuvel obs", objavila je Raša tudej.

Rasel, koji piše pod pseudonimom Delfel de Ton, napisao je da je Šarbonije bio "nevjerovatan mladić", ali istovremeno i "tvrdoglavi glupan". "Zbog čega je imao potrebu da povuče cio tim time što je pretjerao sa karikaturama?", upitao se on podsjećajući na karikature Muhameda iz 2011. Na Raselovu kolumnu u "Nuvel obsu" odgovorio je Rišar Malka, dugogodišnji advokat "Šarli eboda". Malka je pisao Mateju Pigasu, jednom od vlasnika "Nuvel obsa" i "Monda".

"Šarb još nije sahranjen, a "Obs" nije našao ništa pametnije da radi nego da objavi polemički i otrovni članak o njemu", napisao je Malka.

"Prije neki dan urednik Nuvel Obsa Matej Kruasando plakao je i govorio da će nastaviti da se bori. Nisam znao da će to uraditi na ovaj način. Odbijam da dozvolim da me savladaju loše misli, ali moje razočaranje je ogromno".