Lukšić učestvuje na maršu solidarnosti u Parizu

"Impresionirana sam kako se francuski narod podigao i suočio sa ovim varvarskim činom", rekla je Merkel

5 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Duško Miljanić
10.01.2015. 16:02h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovaće na maršu solidarnosti koji se održava u 11. januara, u Parizu.

Marš solidarnosti se organizuje u glavnom gradu Francuske kako bi se odala pošta žrtvama terorističkih akata počinjenih od 7. do 9. januara.

Najviši funkcioneri Evropske unije i lideri evropskih zemalja učcestvovaće u nedjelju u velikoj antiterorističkoj protestnoj šetnji u Parizu.

Maršu solidarnosti će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i premijeri Španije, Britanije i Italije, Marijano Rahoj, Dejvid Kameron i Mateo Renci.

Pored brojnih političkih lidera iz cijele Evrope, pozivu francuskog predsjednika Fransoa Olanda da učestvuju u manifestaciji odazvali su se predsjednici Evropske komisije Žan-Klod Junker, Evropskog saveta Donald Tusk i Evropskog parlamenta Martin Šulc, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, najavljeno je iz Brisela.

Merkel je najavila da će biti na tom skupu, jer smatra da treba pokazati francusko-njemačko prijateljstvo i da smo jedni uz druge u trenucima kao što su ovi.

"Impresionirana sam kako se francuski narod podigao i suočio sa ovim varvarskim činom", rekla je Merkel.

"Biću sa Olandom u nedjelju u Parizu. Nećemo dozvoliti da nas strah promijeni", napisao je italijanski premijer Renci na svom Tviter nalogu.

U Parizu će u nedjelju biti održana i međunarodna ministarska konferencija o suzbijanju terorizma na kojoj će učestvovati šefovi policija iz EU uz učesće predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i evropskog komesara za unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa.

Oba skupa su organizovana nakon terorističkih napada islamista u Francuskoj ove nedjelje u kojima je život izgubilo više osoba.