Podgorica: I u City kvartu zona za parking

U blizini Autobuske stanice napraviće zatvoreni parking, koji će koristiti za teretna vozila i autobuse

485 pregleda7 komentar(a)
City kvart, parking, Foto: Vesko Belojević
09.01.2015. 08:07h

Iz „Parking servisa” tvrde da stanari City kvarta zahtijevaju da se zonira taj blok grada i uvede naplata parkinga SMS-om i kartama. U Programu rada “Parking servisa” za ovu godinu, navodi se da će to i učiniti i da će taj potez dovesti do rasterećenja pretrpanih saobraćajnica u tom kvartu. Pri tom bi, navode, tom preduzeću bio povećan prihod.

„Radi obezbjeđivanja adekvatnog parking prostora za teretna vozila i autobuse u planu je da se u blizini Autobuske stanice stavi u funkciju zatvoreni parking. Opremiće se iz budžeta “Parking servisa”, bez pozajmica ili kredita. Po završetku radova dobiće se moderan parking koji će moći pružiti sve potrebne uslove za smještaj teretnih vozila i autobusa”, navodi se u Programu.

Tokom ove godine, u “Parking servisu” su planirali i proširenje garaže u zgradi Maxim za dodatnih 20 parking mjesta.

„Za ovu aktivnost društvo neće imati dodatnih troškova. Garaža u zgradi Maxim preuzeta je 2014. godine i trenutnog je kapaciteta od 28 parking mjesta. Sva raspoloživa parking mjesta u ovoj garaži su data u zakup fizičkim i pravnim licima“, navodi se u dokumentu.

U Programu se navodi da će se intenzivno raditi na povezivanju eksternih radnih jedinica sa upravom i službama kojima je takva komunikacija neophodna, čime će biti omogućeno „kvalitetno i potpuno praćenje aktivnosti na nivou cijelog preduzeća“.

U ovoj godini će se, kako piše u dokumentu, nabaviti dodatne uređaje neophodne za naplatu parkinga putem SMS-a.

Društvo planira da ostvari za 2015. godinu prihod od 1.374.200 i profit 28.800 eura. Od prihoda od pazara, koji čine 35 odsto ukupnog prihoda, planiraju primitak od 487.000 eura. Od prihoda po osnovu izdatih faktura sa PDV-om pravnim i fizičkim licima za usluge na zatvorenim parkinzima i garažama, predviđaju iznos od 400.200 eura. Prihodi od izdatih faktura za sva tri mobilna operatera za naplatu parking usluga putem SMS poruka su procijenjeni na 320.000 eura, a prihodi od sklopljenih ugovora za povlašćene karte, sa stanarima i pravnim licima i preduzetnicima na zonskim parkiralištima a 144.000 eura. Prihodi iz budžeta Glavnog grada iznose 15.000 eura, a ostali prihodi 8.000 eura.

Rashodi su planirani na 1.345.400 eura, od čega je za troškove zarada, poreza i doprinosa planirano 1.155.700, za sirovine i materijal 38.500, troškove amortizacije 45.000 eura...

Zaposlenih 135, prioritet je angažovanje inkasanata i obuka

Ukupan broj zaposlenih u „Parking servisu“ je 135 radnika, a kako se navodi, prioritet će se i u narednom periodu dati upošljavanju inkasanata i obuci potrebnog broja izvršilaca na kontroli i funkcinisanju sistema naplate SMS-om.

„Sistematsko širenje kapaciteta i uvođenja sistema kontrole i naplate putem sms poruka zahtijeva odgovarajući broj obučenih lica koji će biti angažovani na novim parking prostorima”, navodi se u Programu rada.