Olujni vjetar nije mnogo oštetio plastenike u Zeti i Malesiji

“Spremamo se za proljećnu sadnju. Sije se paradajz, paprika, a poneko sije i kupus za vanjsku proizvodnju”, kazao je Raičević

151 pregleda0 komentar(a)
Vidak Raičević, Foto: Arhiva "Vijesti"
07.01.2015. 16:14h

Olujni sjeverni vjetar, koji je duvao uoči i posle Nove godine, nije mnogo pomrsio konce poljoprivrednicima iz Zete i Malesije, koji će u narednih nekoliko dana kupcima ponuditi i zelenu salatu iz plastenika.

Poljoprivrednik iz Mataguža Vidak Raičević kazao je „Vijestima” da mu sjever nije napravio veću štetu na staklenicima, ali da su zbog jakog mraza malo promrzle salata i blitva.

“ Pukla mi je samo krovna folija na plasteniku, ali je bilo vrijeme da se zamijeni. Postavljena je prije četiri, pet godina i već je bila planirana za zamjenu, tako da to nije neka šteta”, kazao je Raičević.

On će tržištu za petnaestak dana ponuditi zelenu salatu, a uzgaja i blitvu i raštan.

“Spremamo se za proljećnu sadnju. Sije se paradajz, paprika, a poneko sije i kupus za vanjsku proizvodnju”, kazao je Raičević.

Poljoprivrednik iz Pothuma Željko Milić saglasan je da su zbog vjetra, uglavnom, stradale krovne folije na plastenicima, kojima je istekao rok trajanja.

Vijek folije je, kako je kazao, od tri do pet godina, zavisno od kategorije.

Milić je istakao da će za pet dana na pijace iznijeti zelenu salatu, a u plastenicima uzgaja i jagodu, koju će prodavati u martu.