Banja Luka: Uhapšen Budimir Bulatović

Iako su bosanski i srpski mediji prenijeli da je Budimir Bulatović brat Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore, iz izvora bliskih porodici nekadašnjeg prvog čovjeka Crne Gore tvrde da nijesu u rođačkim vezama

310 pregleda0 komentar(a)
lisice, hapšenje, Foto: Shutterstock
03.01.2015. 17:26h

Budimir Bulatović je uhapšen na međunarodnom graničnom prelazu Rača, na osnovu potjernice koji je za njim raspisala banjalučka policija, zbog poslovne prevare i falsifikovanja isprave, objavile su banjalučke "Nezavisne novine". Iako su bosanski i srpski mediji prenijeli da je Budimir Bulatović brat Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore, iz izvora bliskih porodici nekadašnjeg prvog čovjeka Crne Gore tvrde da nijesu u rođačkim vezama.

Izvori "Vijesti" napominju da su Momir i Budimir Bulatović iz dva različita bratstva Bulatovića - jedan je iz Rovaca, drugi je iz Kolašina.

Bulatović se tereti da je kao izvršni koordinator Evropske ekspertske grupe (EEG) ošetio Gradsku upravu grada Banjaluka za 391.166 maraka (oko 200 hiljada eura).

On je osumnjičen i da je prevario i preduzeće "Celex", tako što je falsifikovanjem isprava prisvojio 172.113 maraka (više od 87 hiljada eura), a EEG je, kako su mediji ranije pisali, prevario i firmu "Integral inženjeringu", kompaniju "M:tel" i Rafineriju nafte u Brodu.

Sve prevare su, kako piše banjalučki list, izvršene tako što je obično na predlog nekog visokopozicioniranog zvaničnika RS Bulatović dolazio na razgovor sa direktorom ili rukovodiocem institucije i ponudi im saradnju i pomoć pri privlačenju novca iz evropskih fondova.

Firme ili institucije bi kandodovale svoje projekte i njihovu vrijednost i dostavljale ih EEG-u, koji je, navodno, u ime njih aplicira prema fondovima EU u Briselu.

U ugovorima o saradnji obično su bili definisani načini plaćanja i obaveze firme ili institucije prema EEG-u, a da bi bili što uvjerljiviji, u ugovoru su stavljali da je firma ili institucija dužna platiti dva odsto od ukupne vrijednosti projekta tek poslije obavještenja iz Evropske komisije da im je projekat odobren.

Takođe, u ugovor je stavljano da ostalih dva odsto preduzeće ili firma plaća po dobijenim sredstvima, do čega, naravno, nikada nije došlo, pišu "Nezavisne novine".