Zaroniti u živo blato

Ispade da su autori radova koji nisu zadovoljili uslove, spasili Konkurs. Da nisu “pristigla” ta četiri anonimna rada, RA bi morao da poništi konkurs

621 pregleda0 komentar(a)
Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma, Foto: Filip Roganović

U međuvremenu mi je dostavljeno nekoliko naoko-ozbiljnih primjedbi na tekst objavljen prošle subote na ovom istom svetom mjestu - i to strogo privatnim kanalima - jer niko od mojih nazovi-kolega nije voljan da se javno eksponira - tako da, unatoč svemu, ipak osjećam obavezuda neke stvari vezano za Konkurs za ZIKS dodatno elaboriram...

Konstatovaću, za početak, da sam - i te kako - svjestan činjenice da tekstovi o arhitektonskim konkursima nisu u fokusu interesovanja šire javnosti. Čak i tzv. stručna javnost zazire od te teme. A svi znamo da je arhitektonski konkurs - kao univerzalna demokratska tekovina - u civilizovanom svijetu prepoznat kao kamen temeljac zdrave arhitektonske produkcije. Konkursi su, vrlo često, i jedina odskočna daska arhitektima - pogotovo mladim arhitektima - željnim da se vinu u neistražene arhitektonske visine. Među CG arhitektima, u načelu, a pogotovo među mladim i najmlađim CG arhitektima - ne postoji značajnija zainteresovanost za učešće na konkursima. Što je i razumljivo - konkursna praksa u CG je u ovom trenutku apsolutno obesmišljena - a dobar dio zasluga za to pripada Svetu Gavrovome Popoviću (SGP) i Rifatu Alihodžiću (RA) - bez kojih je nemoguće zamisliti konkursni žiri u posljednje vrijeme.

A sad vas pozivam da još jednom zaronimo u živo blato Konkursa za ZIKS...

Dakle, vijest o raspisu Konkursa za idejno arhitektonsko rješenje zatvorenog kompleksa Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), Opština Danilovgrad - pojavila se 12. septembra na Internet stranici Inžinjerske komore Crne Gore (IKCG) - uz sljedeće dokumente: Odluka o raspisivanju Konkursa, Raspis Konkursa i Konkursni zadatak. U vijesti stoji da je Odluku o raspisivanju Konkursa za ZIKS donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORiT) - pa je veliko pitanje zašto u tom trenutku na Internet stranici MORiT (mrt.gov.me) nije postojala nikakva vijest koja bi se odnosila na pomenuti Konkurs. Istini za volju, 11. septembra je na adresi mrt.gov.me (Biblioteka/ Konkursi) objavljen dokument naslovljen “Konkursni zadatak za izradu idejnog arhitektonskog rješenja zatvorenog kompleksa Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija”.

U Raspisu Konkursa za ZIKS piše da učesnici “mogu postavljati pitanja vezana za konkurs do 12. oktobra 2018. godine, zaključno sa tim datumom, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objavljeni na vebsajtu MORiT do 19. oktobra 2018. godine”. Zato ne čudi da se upravo toga dana - 19. oktobra - na adresi mrt.gov.me konačno pojavila vijest o Konkursu za ZIKS - uz sljedeće priloge: Odluka o raspisivanju Konkursa, Raspis Konkursa, Konkursni zadatak i - naravno: Konkursni materijal - a našla su se i pomenuta pitanja u kompletu sa odgovorima. Dakle, vijest o Konkursu za ZIKS se pojavila na adresi mrt.gov.me skoro 40 dana nakon što je MORiT raspisao Konkurs - a manje od mjesec dana prije 12. novembra - prije roka za predaju konkursnih radova koji je bio dat u Raspisu... “Nakon sto sam otvorio DWG iz materijala koji sam preuzeo sa sajta Ministarstva...” - tako počinje prvo pitanje - što je vrlo čudno - jer su svi izgledi da se Konkursni materijal - u okviru kojega se nalazio pomenuti DWG - prvi put pojavio na mrt.gov.me - i uopšte na Netu - upravo 19. oktobra...

A što se tiče one priče vezano za tačku 20. - posljednju tačku iz Raspisa, naslovljenu Završne odredbe - gdje u pretposljednjem redu stoji: “Konkurs će biti poništen ukoliko broj pristiglih radova bude manji od 6 (šest)” - biće da je nekim kolegama promakao ključni momenat u toj priči, pa ću ovoga puta pokušati da budem precizniji.

Dakle, u jednom trenutku je Amon RA - Bog Sunca - a ujedno i predsjednik Žirija, imao na stolu 9 (devet) konkursnih radova - i od tih devet radova, “...Žiri je jednoglasnom odlukom sa Konkursa isključio četiri rada”, kako piše u Završnom izvještaju Žirija, “koja nisu zadovoljila nijedan uslov za sadržaj konkursnog rada, kao ni način tehničko-oblikovne obrade rada propisan Raspisom”. Stoji i da su to radovi pod šiframa JRM111, ABC123, KTM660 i OPF777. Što će reći da je Žiriju, nakon što je “isključio” četiri rada, ostalo pet ispravnih radova - ali je uslov iz Raspisa da više od 6 (šest) radova mora stići na Konkurs - da bi Konkurs bio važeći - bio zadovoljen.

Najsmješnije je što ne znamo ko su autori ta četiri isključena rada. U Izvještaju o otvaranju koverti sa naznakom “Autor”, stoji da uz radove JRM111, ABC123, KTM660 i OPF777 - nema koverata sa oznakom “Autor” - a ispade da su autori tih radova spasili Konkurs. Da nisu “pristigla” ta četiri anonimna rada, RA bi morao da poništi konkurs. A to nikako ne bi odgovaralo autorima pet ispravnih konkursnih radova - a vrlo vjerovatno ne bi odgovaralo ni drugu RA i članovima Žirija - jer teško da bi u slučaju poništavanja Konkursa Žiriju bile isplaćene tzv. naknade. U to ime, predlažem da RA, kao i svi nagrađeni autori na Konkursu za ZIKS i članovi Žirija, odvoje po pola od svojih nagrada i naknada - i da se taj novac podijeli anonimnim autorima ta četiri isključena rada, koji nijesu zadovoljili - nije mi teško da ponovim: “... nijedan uslov za sadržaj konkursnog rada, kao ni način tehničko-oblikovne obrade rada propisan Raspisom”, niti su imali priložene koverte sa oznakom “Autor”.

I sad razmišljam da se pismom obratim uvaženom gospodinu Pavlu Raduloviću, ministru održivog razvoja i turizma - i da ga zamolim da se odlučno zauzme da se ta četiri isključena rada sa Konkursa za ZIKS sačuvaju - po svaku cijenu - kako bi bili izloženi u budućem muzeju naše slavne arhitekturice.

I samo još da ispravim grešku iz pretprošlog broja (5. januar)... Naime, na Konkurs za idejno rješenje CG postavke na Expo 2020. u Dubaiju nisu pristigla 24 rada, kako sam napisao - nego 28 radova - od kojih su 24 rada, kako stoji u Završnom izvještaju Žirija, “zadovoljila formalne uslove predviđene u Raspisu konkursa”. I sad se pitam - a da, slučajno, autori četiri rada što su “isključena” sa Konkursa za ZIKS, ne stoje i iza četiri rada što su “isključena” sa Konkursa za Expo 2020?

ministar Darmanović

Razmišljam, života mi, da napišem pismo uvaženom gospodinu prof. dr Srđanu Darmanoviću, ministru vanjskih poslova, i da ga zamolim da odlučno urgira da se četiri isključena rada sa Konkursa za EXPO 2020 sačuvaju - po svaku cijenu - kako bi se uporedila sa četiri isključena rada sa Konkursa za ZIKS. Nije isključeno da je riječ o istim radovima. Što se tiče seta pitanja koja se odnose na imperativ afirmacije crnogorske arhitekturice mlade upravo putem razvijanja i snaženja konkursne prakse, odnosno institucije arhitektonskog konkursa - konstatovaću da se dana 28. decembra 2018. - bila je srijeda - na adresi mrt.gov.me pojavila vijest naslovljena: Izlaganje konkursnih radova - Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje zatvorenog kompleksa Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (Ziks), Opština Danilovgrad - i da su konkursni radovi bili izloženi sedam dana - u periodu od 28. decembra do 4. januara - i to na adresi wetransfer.com. Ako sretnete čika Rifata - pozdravite ga, molim vas - i recite mu da mu želim sve najbolje u Novoj 2019. godini...