Stajn: Mirotić je najbolji ruki prvog tromjesečja

„Možda nije ruki u pravom smislu te riječi, jer je proveo više od pola decenije u sistemu Real Madrida prije nego što je prešao u Čikago, ali sjajne brojke u decembru su dovoljne da bude u vođstvu”, piše Stajn.

2 komentar(a)
Nikola Mirotić, Foto: Beta/AP
28.12.2014. 17:24h

Savršene partije u decembarskim utakmicama Čikaga, koji je upisao devet pobjeda i tri poraza, skrenule su pažnju američke javnosti na Nikolu Mirotića.

Učinak 23-godišnjeg Podgoričanina, koji u posljednjem mjesecu 2014. prosječno bilježi 10,9 poena, 5,4 skoka i 41,9 odsto šuta za tri (pogodio je 13 od posljednjih 19 dalekometnih šuteva), natjerale su Marka Stajna da ode korak dalje od svih - kolumnista ESPN-a je proglasio Mirotića najboljim rukijem prvog tromjesečja sezone!

„Draft za dugo godina, a? Ne baš. Ne još. Ulazak dugo najavljivane NBA generacije 2014. među profesionalce je za zaborav i razočaranje”.

„Samo dva rukija - Endrju Vigins i Džabari Parker - imaju dvocifren broj koševa. I to uz činjenicu da Vigins predvodi debitante sa svega 12,6 koševa, dok je Parker, koji je bio drugi izbor na draftu, već završio sezonu nakon povrede koljena, koja ga je odvojila od parketa kao 3. pika Žoela Embida (stopalo), 4. Arona Gordona (stopalo) i 7. Džulijusa Rendla (noga)”.

„Zato biste mogli da iznesete argument da je trebalo da preskočimo ovu kategoriju za tromjesečje. Problem je što će neki momak krajem aprila ili početkom maja biti proglašen rukijem godine, bez obzira na to koliko su mu brojke slabe, zato smo dužni da identifikujemo lidera nakon trećine sezone. Tako stižemo do Mirotića”, piše Stajn.

Čuveni novinar je pojasnio svoj izbor.

„Možda nije ruki u pravom smislu te riječi, jer je proveo više od pola decenije u sistemu Real Madrida prije nego što je prešao u Čikago, ali sjajne brojke u decembru su dovoljne da bude u vođstvu”.

„Koga bismo drugog mogli da stavimo ovdje? Vigins i Nerlens Noel povremeno bljesnu, baš kao i Noelov saigrač iz Filadelfije Kej Dži Mekdenijels, ali niko od njih nije u usponu forme”.

„Od rukija samo Mirotić ima indeks rejting iznad ligaškog prosjeka od 15, i to na zavidnih 18,2 poena. Jedanaesti pik Dag Mekdermot je trebalo da bude glavni ruki Čikaga, ali su njegove muke sa koljenom otvorile vrata 23-godišnjem saigraču da se ustali u rotaciji tima”.

„Ko još može da kaže to za sebe, kada su u pitanju timovi sa plej-of ambicijama, osim Kostasa Papanikolaua iz Hjustona i Bruklinovog Bojana Bogdanovića”, upitao se na kraju Stajn.

Crnogorski mađioničar postao Trikola

Američki mediji svakom igraču moraju da daju nadimak. Za Mirotića su se dugo razmišljali i imali puno predloga, od kojih su neki bili vezani i za njegovu dugu bradu - „The real thing from Real Madrid” (prava stvar iz Real Madrida), Crnogorski mađioničar, Crnogorski Matriks, Mahatma iz Crne Gore, MJ (kao Majkl Džordan) kao Mirotić skakač (Mirotic Jumper)...

Na kraju su se poigrali sa njegovim imenom i sjajnim šutem za tri poena i pogodili „u centar” - novi nadimak mu je Trikola.

Svakog dana ga opravdava, jer je pogodio 13 od posljednjih 19 šuteva iza linije 7,24 metra, a čak ga je i legendarni Čarls Barkli pohvalio, zajedno sa ostalim saigračima iz Čikaga.

„Ako Derik Rouz bude zdrav, Bulsi neće biti samo najbolji tim na Istoku, već bih ih proglasio favoritom za titulu. Imaju sve. Nad Rouzom je jedini znak pitanja, a Džimi Batler je sjajan, kao i Tadž Gibson, Pau Gasol, Žoakim Noa, Nikola Mirotić...”, rekao je Ser Čarls.