Puletić i Tahirović u pritvoru, ljekari iz PG pušteni nakon saslušanja

Tužilaštvo je dalo nalog za hapšenje direktora Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislava Jeremića, ali se on nalazi na odmoru u Beogradu

55 pregleda0 komentar(a)
26.12.2014. 23:00h

U Bijelom Polju i Podgorici izvedena je u toku dana akcija hapšenja osumnjičenih za brojne propuste, koji su doveli do infekcije pet beba sa sjevera, od kojih je jedan dječak preminuo nakon liječenja u Podgorici.

Hapšenja su uslijedila nakon prikupljenih obavještenja, dokaza i sprovođenja dokaznih radnji u fazi izviđaja Vrhovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju i Podgorici.

Zamjenica VDT-a Ljubinka Madžgalj odredila je 48-časovni pritvor načelniku Ginekološko – akušerskog odjeljenja Zvonku Puletiću, kao i načelnici Odjeljenja neonatologije Haki Tahirović, koja je saslušavana skoro četiri sata.

Zamjenica VDT-a Vesna Jovićević je, nakon saslušanja, pustila iz pritvora ljekara KCCG-a Filipa Vukmirovića i Ljubinku Dragaš, kao i tehničara S.J. jer nije našla razloge zbog kojih bi im odredila dalje zadržavanje.

Tužilaštvo je dalo nalog za hapšenje direktora Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislava Jeremića, ali se on nalazi na odmoru u Beogradu, a Crnu Goru je 18. decembra napustio preko graničnog prelaza Dobrakovo.

Jeremić, Puletić i Tahirović se sumnjiče da su izvršili krivično djelo - teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Za ovo djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina robije.

Jeremić, Tahirović i Puletić se sumnjiče da nijesu postupili shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Programu za praćenje, sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, te da nijesu primijenili higijenske mjere na sprječavanju i suzbijanju opasnih zaraznih bolesti na Odjeljenju ginekologije i neonatologije.

Upravo zbog tih prpusta došlo je do obolijevanja pet beba od opasne zarazne bolesti – sepse. Bebe su zbog pogoršanja zdravstvenog stanja potom prebačene u Klinički centar Crne Gore u Podgorici, usljed čega je beba porodice Knežević preminula 15. novembra 2014. godine, dok je kod ostale četiri bebe došlo do teškog narušavanja zdravlja.

Za ovo djelo propisana je kazna zatvora do dvije godine zatvora.

Advokat Stanko Jelić kazao je da je doktor Puletić do detalja iznio odbranu i negirao da je kriv za bilo šta, što mu se stavlja na teret.

Po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici su privedeni doktorka Ljubinka Dragaš, koja se sumnjiči da je kao odgovorno lice na Odjeljenju neonatologije - Institut za bolesti djece Kliničkog centra izvršila krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca.

Tužilaštvo vjeruje da doktorka Dragaš kao odgovorno lice – doktor medicine na Odjeljenju neonatologije Instituta za bolesti djece nije upoznala nadležne organe da je, 15. novembra oko 20 časova, kod njih preminula beba porodice Knežević, koja se četiri dana liječila u Podgorici zbog drastičnog pogoršanja.

Zbog ovog slučaja po nalogu tužioca privedeni su i načelnik Odjeljenja za patologiju Kliničkog centra Filip Vukmirović i tehničar tog odjeljenja Saša Jovović, oni se sumnjiče za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Za ovo djelo je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Tehničar Saša Jovović, kako se sumnja, trebalo je da postupi po zahtjevu doktorke Dragaš, koja je nakon smrti bebe na propratnici za preminulo novorođenče zahtijevala patološko – anatomsku obdukciju tijela, koja te noći nije obavljena. Osumnjičeni Jovović, koji je bio dežurni tehničar na Odjeljenju za patologiju, je uz propratnicu preuzeo tijelo bebe i prenio ga u mrtvačnicu. O preuzimanju tijela bebe Jovović, kako se sumnja, nije upoznao dežurnog patologa kako bi se uradila patološko – anatomska obdukcija, već je nakon potpisivanja na poleđini propratnice i izjave oca Slaviše Kneževića, tijelo predao porodici. Načelnik Odjeljenja patologije Filip Vukmirović se sumnjiči da je izvršio organizaciju rada, koja je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i sa Pravilnikom o kućnom redu KC-a, gdje je tačno bio propisan postupak sa umrlim licima, usljed čega je došlo do propusta, te je tijelo preminulog novorođenčeta suprotno važećim propisima predato ocu.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je zatražilo od policije da se dovedu osumnjičeni, tako da su oni na saslušanju u zgradama Viših tužilaštava u Bijelom Polju i Podgorici.

VDT je 16. novembra pokrenulo istragu nakon što je u Podgorici dan ranije preminulo novorođenče Slaviše i Danke Knežević.

Dječak je zdrav i vitalan rođen 8. novembra u bjelopoljskom Porodilištu, a dva dana kasnije je beba u lošem stanju prebačena u Podgoricu. Dječak je, kako je utvrđeno na obdukciji, preminuo usljed komplikacija i gušenja izazvanim infekcijom bakterije bacillus spp.

Prije oboljevanja tog dječaka, još tri bebe su u periodu od 2. do 7. novembra sa istim simptoimima sepse i infekcije prebačeni iz bjelopoljske bolnice na liječenje u Podgoricu. Istraga je pokrenuta tek nakon što je beba Kneževića preminula, a za tužioce je sporno što je tijelo bez traženja obdukcije iste noći predato porodici.

Zbog toga je dva dana kasnije rađena ekshumacija tijela i sudska obdukcija, koja je pokazala uzrok smrti.

Dan prije nego je novorođenče preminulo u Bijelom Polju su mikrobiolozi i sanitarni inspektori uzeli briseve iz bjelopoljskke bolnice, koji su pokazali brojne kontaminacije bakterijama, između ostalih, i bakterije bacillus spp. koja je uzrokovala smrt bebe Kneževića.

Otac djeteta je juče bio na sastanku sa premijerom Milom Đukanovićem koji mu je obećao da će Tužilaštvo do kraja sprovesti istragu da bi se utvrdilo ko je sve odgovoran za infekciju u porodilištu.

Galerija

Zvonko Puletić FOTO: Jadranka Ćetković
Slaviša Knežević FOTO: Jadranka Ćetković
Haka Tihirović FOTO: Jadranka Ćetković