Ne dajte djeci petarde, mogu se povrijediti

"...smatramo da su neophodne pojačane policijske kontrole na mjestima na kojima se učenici duže zadržavaju - oko škola ili autobuskih stajališta..."

211 pregleda5 komentar(a)
petarde, Foto: Luka Zeković
25.12.2014. 08:09h

Udruženje domova zdravlja Crne Gore apeluje na mlade i djecu da izbjegavaju korišćenje pirotehničkih sredstava, koja mogu da ostave trajne posljedice po zdravlje.

Iz Udruženja je saopšteno da posebno apeluju na roditelje, koji uprkos upozorenjima stručnjaka najčešće ne zabranjuju djeci upotrebu petardi već ih kupuju ne razmišljajući da na taj način ugrožavaju bezbjednost svoje, ali i ostale djece.

Istakli su da važnu ulogu u suzbijanju ilegalne prodaje pirotehnike i mogućnosti da dođu u ruke maloljetnika imaju i vlasnici trgovačkih radnji i pijačnih tezgi, koji ne treba da nabavljaju petarde ili da ih barem ne prodaju djeci.

"Isto tako smatramo da su neophodne pojačane policijske kontrole na mjestima na kojima se učenici duže zadržavaju - oko škola ili autobuskih stajališta...", istakli su, rekavši da je potrebno preduzeti sve neophodne mjere da se prekršioci u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru kazne.

Naglasili su da je prema Zakonu za upotrebu pirotehničkih sredstava predviđena kazna od 60 dana zatvora i oduzimanje pirotehnike.

U Udruženju domova zdravlja su zaključili da su nepažnja i neiskustvo u rukovanju petardama ranijih godina uzrokovali ozbiljne povrede mekih tkiva, opekotine različitih stepena, a u ekstremnim slučajevima i gubitak prstiju na šakama, kao i povrede očiju. Upotreba petardi učestala je posljednjih nekoliko dana u mnogim dijelovima grada.