Krcić: Uspjeh Kotora u turizmu nemoguć bez velikog hotela

"Dolazimo u situaciju kada više nemamo mjesta da primimo goste, jer nam nedostaje smještajnih kapaciteta. Maskenbali, maturske večeri, Tripundanske svečnosti i mnoge druge održavaju se godinama van grada", rekao je Krcić

68 pregleda5 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock
24.12.2014. 16:27h

Uspjeh u turizmu nije moguć bez većeg hotela u gradu, ocijenio je direktor Turističke organizacije (TO) Kotor Mirza Krcić.

On je agenciji Mina-business kazao da je zadovoljan posjetom u toku ovogodišnje sezone, upozoravajući da je Kotor jedini primorski grad u Crnoj Gori koji devet godina nema veći hotel.

"Dolazimo u situaciju kada više nemamo mjesta da primimo goste, jer nam nedostaje smještajnih kapaciteta. Maskenbali, maturske večeri, Tripundanske svečnosti i mnoge druge održavaju se godinama van grada", rekao je Krcić.

Prema njegovim riječima, sa investitorima se mora ozbiljno razgovarati povodom ruševnog stanja u kojem se, nakon prodaje kupcu iz Irske, već duže vrijeme nalazi hotel Fjord.

"Ako mu se dozvoli kupovina određenog prostora, mora se usloviti da ga što prije privede namjeni, a ne da zjapi prazan. Kada nam turisti dolaze iz pravca tunela vide Fjord, Jugooceaniju, zgradu Livnice, pitaju se da li ovdje bio rat", naveo je Krcić.

Kulturna baština, kako je kazao, predstavlja ostavštinu prošlih generacija.

"Baštinu moramo brižno čuvati u sadašnjosti, kako bi bila sačuvana u nasljeđe za dobrobit budućim generacijama", rekao je Krcić.

On je kazao da se Kotor ne može pohvaliti gostima koji dolaze prevashodno zbog odmora na plaži.

„Gosti kotorskih hostela su mladi ljudi iz Skandinavije i Zapadne Evrope, željni obilaska atraktivnih kulturno-istorijskih lokaliteta i rado nam se vraćaju”, rekao je Krcić.

On je precizirao da od ukupno 320 hiljada posjetilaca, njih sto hiljada obiđe Stari grad.

„To znači da dvije trećine njih zapravo luta gradom u potrazi za određenim lokalitetima kao što su kotorski bedemi, Perast, kvalitetni restorani, slobodna šetnja starim gradom. Upravo takvim gostima moramo posvetiti više pažnje", pojasnio je Krcić.

On je rekao i da se u Starom gradu nalazi 70 suvenirnica, kao i da je realna brojka koja može izdržati tržišne zakonitosti oko 40.