Završeni radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti u sedam škola

Na školama zamjenjena je fasadna stolarija, urađena termo i hidroizolacija krovova, termoizolacija fasade, instalacija novog sistema centralnog grijanja ili rekonstrukcija postojećeg, rekonstrukcija kotlarnica, zamjena svjetiljki, kao i rekonstrukcija sanitarnih čvorova i izgradnja sanitarnih čvorova za hendikepirane osobe

0 komentar(a)
Oš Braća Ribar, energetska efikanost, Foto: Svetlana MANDIĆ
12.12.2014. 16:17h

Završeni su radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti u sedam škola na teritoriji Crne Gore i to šest osnovnih – „Braća Ribar“, „Mileva Lajović Lalatović“, „Jagoš Kontić“ i. „Milija Nikčević“ u Nikšiću, „Maršal Tito“ u Ulcinju i „Dašo Pavičić“ u Herceg Novom, kao i S.M.Š. „Bratstvo i jedinstvo“ u Ulcinju, a vrijednost radova je 4,6 miliona eura.

Na pomenutim školama zamjenjena je fasadna stolarija, urađena termo i hidroizolacija krovova, termoizolacija fasade, instalacija novog sistema centralnog grijanja ili rekonstrukcija postojećeg, rekonstrukcija kotlarnica, zamjena svjetiljki, kao i rekonstrukcija sanitarnih čvorova i izgradnja sanitarnih čvorova za hendikepirane osobe.

Svečanost povodom završetka radova organizovana je u nikšićkoj osnovnoj školi „Braća Ribar“, a direktor te ustanove Ranko Šljivić istakao je značaj projekta koji se finasira iz kredita i donacije Njemačke banke za razvoj (KfW).

Direktorica direkotrata za energetsku efikasnost Dragica Sekulić kazala je da su u toku radovi na rekonstrukciji studentskog doma u Kotoru.

„Sve je bilo planirano da se uradii sa šest mjeseci, a mi smo posao završili za četiri mjeseca. Posebno mi je zadovljstvo što su na projektu radile nikšićke firme i zadovoljni smo urađenim, što pokazuje da naše firme rade odličan posao. Za sledeći godinu planiramo rekonstrukciju Doma zdravlja“, kazala je Sekulić.

Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović kazala je da je u školske objekte do sada uloženo preko osam miliona eura, kao i da nove naraštaje moramo uputiti na energetsku održivost i kako se odnosimo prema prirodnim resusrsima.

Ursula Romerskirchen-Hilbertz, prvi konzul u njemačkoj amadsadi u Podgorici, kazala je da Vlada Njemačke pripremila dodatne fondove za produžetak programa u Crnoj Gori, kao i da KfW priprema slične programe u Srbiji, Albaniji, Kosovu i u Turskoj.

Na kraju svečanosti prisutni su odgledali film o rekonstrukciji škola.