LGBT aktivisti ometali izlaganje Bakovića

Nakon što su nekoliko puta ometali izlaganje Bakovića, sjednica je prekinuta i uslijedili su pregovori predsjednika Odbora Halila Dukovića sa Milivojevićem. Duković je uvažio pravo na protest ali i upozorio da bi moglo da reaguje obezbjeđenje

10 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
10.12.2014. 18:03h

Skupština je Međunarodni dan ljudskih prava obilježila svečanom sjednicom na kojoj su protestovali predstavnici LGBT Foruma Progress. Oni su iskazali protest zbog, kako kažu, nerada ombudsmana Šućka Bakovića i brojnih prijava slučajeva diskriminacije na koja nije reagovao, prenosi Antena M.

Ombudsman Šućko Baković iako je došao na svečanu sjednicu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, našao se na svojevrsnom protestu koji su protiv njega organizovali predstavnici LGBT Foruma Progress predvođeni izvršnim direktorom Stevanom Milivojevićem.

Nakon što su nekoliko puta ometali izlaganje Bakovića, sjednica je prekinuta i uslijedili su pregovori predsjednika Odbora Halila Dukovića sa Milivojevićem. Duković je uvažio pravo na protest ali i upozorio da bi moglo da reaguje obezbjeđenje.

Ipak nije došlo do udaljavanja aktivista LGBT Foruma progress sjednica je nastavljena.

Stevan Milivojević objasnio je zašto protestuju.

"U posljednjim nekoliko mjeseci imali smo ozbiljn opestrukcije od strane ombdusmana, ukratko, institucija nije radila svoj posao. Umjesto da bude centralna institucija koja se zaista bavi ljudskim pravima ona je, na neki način, postala i neprijatelj

U nekoliko naših saopštenja jasno smo ukazali na posljedice nerada i prikrivanje nekih optužbi protiv zamjenice ombudsmana. Ta pritužba nikada nije ušla u Izvještaj o radu ombudmana. Ukoliko se te stvari ne promjene mi smo primorani da reagujemo makar nas i izbacili sa ovog skupa."

Baković je kazao da je nastup Milivojevića bio krajnje uvrjedljiv.

"Ovo je lični pritisak na mene. U odnosu na njih mi krajnje profesionalno postupamo. Mi ne možemo postupati po dikatu Milivojevića i njegovih kolega."

Inače tema današnjeg skupa bila su prava osoba sa invalididtetom o čemu su pored Bakovića govorili Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, zamjenik šefa misije OEBS-a Waldemar Figaj i predstavnik UNICEF-a Bendžamin Perks. Marina Vujačić iz udruženja mladih sa hendikepom kritikovala je institucije koje su organizovale skup:

"Skupštimna nakoon godinu ništa nije uradila i sada se dešava da su da organizatori ovog skupa direktni diksriminatori osoba sa invaliditetom." U 17 sati civilni sektor i državne institucije organizuju fudbalsku utakmicu, a sredstva sakupljena tokom utakmice biće opredjeljena za djecu sa smetnjama u razvoju.