Opština Nikšić nagradila službenicu Pinjatić i novinara Boškovića

Korupcija je najveće društveno zlo i bez njenog iskorjenjivanja teško da se može išta kvalitetno uraditi. Mislim da smo korupciju u Opštini Nikšić sveli na nulu. Za mene je to jedan od najvećih rezultata rada u proteklom periodu, pored finansijskih i infrastrukturnih“, pohvalio se Jovanović

84 pregleda0 komentar(a)
Zoran Bošković, Biljana Pinjatić, Foto: Svetlana Mandić
09.12.2014. 13:06h

Lokalna uprava Nikšića je Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježila uručenjem nagrade najboljem službeniku Opštine za 2014.godinu kao i po prvi put dodjeljene nagrade najboljem novinaru za doprinos u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.

Biljana Pinjatić, savjetnik za protokolarne odnose i međunarodne poslove u Službi predsjednika Opštine, najbolji je službenik po ocijeni Komisije koju je formirao predsjednik Opštine, dok je Zoran Bošković, dugogodišnji novinar „Pobjede“, kako su odlučile njegove kolege iz gotovo svih medija, onaj koji „oštri pero“ dokazujući da je moguće biti častan, profesionalan, ali i kritički nastrojen novinar.

Potpredsjednik Opštine Milorad Jovanović, koji je predsjednik radne grupe za praćenje akcionog plana u borbi protiv korupcije kazao je da je lokalna uprava posvećena ovom velikom problemu.

„Korupcija je najveće društveno zlo i bez njenog iskorjenjivanja teško da se može išta kvalitetno uraditi. Mislim da smo korupciju u Opštini Nikšić sveli na nulu. Za mene je to jedan od najvećih rezultata rada u proteklom periodu, pored finansijskih i infrastrukturnih“, pohvalio se Jovanović.

Priznanja je uručio predsjednik Opštine Veselin Grbović koji je nagrađenima poželio da budu još bolji u poslu kojim se bave.

„Jako sam ponosna zbog nagrade ali i svjesna da ona dodatno obavezuje da ubuduće sve poslove obavljam još kvalitetnije i efikasnije“, kazala je Pinjatić koju su za najboljeg službenika predložile njene koleginice.

Pinjatić je, kako stoji u predlogu za dodjelu nagrade, trener Uprave za kadrove i Zajednice opština Crne Gore, učestvovala je u izradi i realizaciji većeg broja lokalnih planova, prošla veliki broj obuka, menadžer IPA projekata, a od „predstavnika relevantnih institucija ocijenjeno je da vođenje projekata može poslužiti za primjer ostalim lokalnim samoupravama u postupku realizacije projekata finansiranih iz ino fondova“.

„Radi se o izuzetno vrijednom, odgovornom i profesionalnom službeniku, koji u vršenju preuzetih obaveza daje maksimalan lični angažman“, stoji u obrazloženju nagrade a Grbović je istakao da su upravo IPA projekti najviše kontrolisani od strane međunarodnih institucija i do je Pinjatić dobila sve pohvale za realizaciju istih.

Bolje da njih boli istina, nego njih savjest

Odavno u Opštini Nikšć nije bilo poštenijih izbora od ovih u kojima su učestvovali novinari. Bez pritisaka i kupovine glasova, ocijenili su da je Bošković, koji skoro 25.godina radi u „Pobjedi“ „oštar, kada to treba, pravedan uvijek, neko ko motiviše mlađe, ali i one starije kolege, da ne treba gubiti nadu da ’perom’ možemo uticati na tokove promjena u društvu“.

„Bošković uliva vjeru da borba protiv korupcije na bilo kom nivou i protiv bilo koga, ne podliježući pririscima lažnih autoriteta, nije besmislena, čak i onda kada se moćnici ili oni koji misle da to jesu 'glasnom tišinom' odnose prema njegovim tekstovima. Kod Boškovića nema pitanja koja ne mogu ili ne smiju da se postove, nema teme koja ne može ili ne treba da se otvori, nema sagovornika kome treba da se klanja. Jednostavno zbog toga što je riječ o pravom profesionalcu u svom poslu”, stoji u obrazloženju novinara.

Bošković, dirnut nagradom, posebno zbog činjenice da su ga za istu predložile kolege, kazao je da se vodio idejom da je prijateljstvo i uvažavanje kolega ono što ostaje i po čemu se život pamti.

„Uvijek će biti nezadovoljnih, uvijek ćemo biti dežurni krivci, uvijek će biti više onih koji će uprijeti prstom na nas, nego na sebe, ali na to ne treba da obraćamo pažnju. Treba da ostanemo fokusirani na standarde profesije i na zlatno pravilo – bolje da njih boli istina i to što češće i žešće, nego da nas grize savjest zbog objavljene neistine“, kazao je Bošković.

Zahvalio se kolegama, ali i lokalnoj upravi što je imala sluha za jednu ovakvu nagradu.

„Korupcija je najveće zlo ovoga društva i drago mi je što sam čuo od podpredsjednika da je Opština Nikšić uradila na tom planu dosta, ali sigurno ima prostora za još bolje i veće rezultati. Može zvučati kao floskula, ali istina i pravda ne smiju nikada biti podložni korupciji“, poručio je Bošković.