Konkurs za tri reportaže o pristupanju EU

„Konkurs ima za cilj da, u skladu sa komunikacionom strategijom, zainteresuje medije za izvještavanje o takozvanim 'životnim pričama iz EU', ali i specifičnim i stručnim temama iz različitih segmenata i faza procesa evropske integracije“, saopšteno je iz Ministarstva

61 pregleda0 komentar(a)
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
08.12.2014. 13:02h

Britanski savjet (British Council) raspisao je danas konkurs za elektronske medije u Crnoj Gori, za tri reportaže na temu pristupanja države Evropskoj uniji (EU).

U skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2014-2018. i Akcionim planom za 2014. godinu, British Council, u okviru projekta „Informisanje o procesu pristupanja EU i IPA programima u Crnoj Gori“, raspisao je danas Konkurs za elektronske medije u Crnoj Gori za tri reportaže na temu pristupanja Crne Gore EU, uključujući i programe podrške EU.

Projekat se sprovodi u korist Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija uz kofinansiranje Delegacije EU u Crnoj Gori, britanske Ambasade u Podgorici i Ministarstva.

„Konkurs ima za cilj da, u skladu sa komunikacionom strategijom, zainteresuje medije za izvještavanje o takozvanim 'životnim pričama iz EU', ali i specifičnim i stručnim temama iz različitih segmenata i faza procesa evropske integracije“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, u skladu sa ciljevima postavljenim komunikacionom strategijom, a u cilju boljeg razumijevanja procesa pristupanja Crne Gore EU, reportaže treba da doprinesu prebacanju nivoa komunikacije sa opšteg na vrlo konkretne teme.

„Te da se građanima približi svakodnevni život u EU, posebno naglašavajući pozitivne primjere (poljoprivrednici, ribari, mala i srednja preduzeća, osobe sa invaliditetom i druge ranjive grupe i dr. u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim državama članicama EU)“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pozvali elektronske medije koji su registrovani u Crnoj Gori da se prijave na konkurs i dostave opis reportaže koja bi kroz informisanje i edukaciju doprinijela boljem razumijevanju procesa evropske integracije kod građana.

„Reportažom treba obuhvatiti jednu ili više strateških ciljnih ciljnih javnosti prepoznatih komunikacionom strategijom http://www.mvpei.gov.me/biblioteka/strategije. Reportaža mora biti snimljena u jednoj od država članica EU, u punoj HD rezoluciji sa dužinom trajanja od 20-30 minuta i prevedena na gestovni jezik“, navodi se u saopštenju.

Dokumentacija treba da sadrži naziv reportaže, naziv medija, opis reportaže, ciljeve projekta i usklađenost sa komunikacionom strategijom, ciljna grupa/e koja će biti tretirana reportažom, budžet projekta i ime i prezime i biografija (reference) novinara – autora reportaže.

„Radove treba poslati na adresu: Britanski savjet, Ulcinjska 8, Gorica C, 81000 Podgorica. Rok za dostavljanje projektne aplikacije je 12. januar 2015. godine. Stručni žiri će izabrati najbolje reportaže kojim će za realizaciju biti dodijeljena novčana sredstva u iznosu od tri hiljade eura po reportaži“, dodaje se u saopštenju.

Kako su rekli iz Ministarstva, izbor najboljih konkursnih prijedloga biće objavljen najkasnije do 1. februara naredne godine na internet stranici www.britishcouncil.me i www.mvpei.gov.me.

„Nagrađene reportaže treba da bude realizovane i emitovane u prvoj polovini 2015. godine i biće vlasništvo Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore. Mogućnost objava na drugim medijima (portali, lokalne TV) biće dodatno vrijednovana“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je za sve dodatne informacije kontak osoba Ivan Vučinić iz Ministarstva, putem telefona 241-416 ili mejla ivan.vučinić@mfa.gov.me.