Poznati tivatski gastronom postigao veliki uspjeh na takmičenju u Italiji

Forum mediteranske ishrane ima za cilj promociju mediteranske kuhinje koja se temelji na jednostavnim receptima i zdravim namirnicama, prvenstveno maslinovom ulju

68 pregleda1 komentar(a)
Mašo Čekić, Foto: Siniša Luković
08.12.2014. 11:55h

Poznati tivatski novinar, publicista i gastronom Mašo Čekić postigao je veliki uspjeh plasiravši se na peto mjesto međunarodnog takmičenja blogera o hrani (Food Blogger`s Competition) koje je upravo završeno u Italiji u sklopu Foruma mediteranske ishrane.

Na forumu, što se tradicionalno održava u malom gradiću Imperia u regiji Ligurija, na italijansko-francuskoj granici, učestvovalo je Maslinarsko društvo „Boka“ iz Tivta.

Na četvorodnevnom skupu, posvećenom ishrani i zdravlju, ali i zaštiti maslinjaka kao mediteranskog pejsaža i kulture, učestvovao je veliki broj predstavnika zemalja članica, građana, studenata, stručnjaka iz oblasti proizvodnje maslinovog ulja, naučnici i proizvođači, a sve sa ciljem promocije mediteranske kuhinje koja se temelji na jednostavnim receptima i zdravim namirnicama, prvenstveno maslinovom ulju.

Forum je ove godine godine, osim prodajnog (uličnog) sajma malih proizvođača domaće hrane, na zadovoljstvo posjetilaca i gostiju, upriličio i svojevrsno takmičenje food bloggera iz zemalja članica ReCOMed – međunarodne mreže gradova-proizvođača maslinovog ulja.

Prema ocjeni stručnog žirija, pobjednik je turski bloger i kuvar Erhan Sepek iz Balikesira sa svojim “Mediteranskim obrokom” koji čine salata od smokava, pečena orada sa spanaćem i rikota.

Predstavnik Crne Gore Mašo Čekić je osvojio peto mjesto sa predloženom salatom od žućenice kao predjelom, bokeškim brodetom od raznih vrsta ribe kao glavnim jelom, te bokeškim slatkom kao desertom.