Italija bijesna zbog zahtjeva Merkelove

Italijanska vlada nikada nije sebi dozvolila da ocjenjuje situaciju u drugim državama članicama EU, i isto traži od Njemačke", istakao je Goci

0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
07.12.2014. 20:10h

Italija je ljutito danas reagovala na zahtjev njemačke kancelarke Angele Merkel da Rim usvoji dodatne reforme i svoj budžet za 2015. godinu uskladi sa fiskalnim pravilima Evropske unije, poručivši da je vrijeme da se njemački lideri "pozabave rješavanjem ekonomskih problema kod kuće".

Italijanski državni sekretar za evropska pitanja Sandro Goci rekao je da je za "žaljenje" što Merkelova vidi reforme koje je uveo italijanski premijer Mateo Renci kao nedovoljne.

"Italijanska vlada nikada nije sebi dozvolila da ocjenjuje situaciju u drugim državama članicama EU, i isto traži od Njemačke", istakao je Goci.

On je napomenuo da bi Merkelova "možda mogla da se više fokusira na njemačke potrebe", odnosno nedostatak incvsticija ili neravnotežu plantnog bilansa.

Merkel je ranije danas ocijenila da su nedovoljne reforme koje su pokrenule Francuska i Italija, nedelju dana nakon što je Brisel zatražio od ove dvije države da poboljšaju svoje finansije. Na ovu izjavu za sada nije bilo zvaničnih reakcija iz Francuske.