Ferari Serđo – omaž italijanskom dizajnu

Prvi primjerak ograničene serije izrađene u čast preminulog dizajnera Serđa Pinifarine uručen je vlasniku u Abu Dabiju.

0 komentar(a)
07.12.2014. 16:50h

Ferari je pokazao konačnu verziju modela Serđo (Sergio), izrađenog u čast italijanskog dizajnera Serđa Pininfarine, sa čijom firmom kompanija iz Maranela sarađuje šest decenija.

Automobil je izrađen u samo šest primjeraka, zasnovan je na modelu 458 Spider, a pokreće ga najnovija verzija Ferarijevog 4,5-litarskog atmosferskog V8 motora, koji u ovom slučaju razvija 605 KS.

Prvobitno predstavljen u koncept formi na sajmu u Ženevi 2013, kao komemoracija preminulom osnivaču kuće Pininfarina, Serđu Pininfarini, Ferari Serđo odslikava duh kreacija ove dizajnerske kuće iz 1960-ih i 70-ih.

Serđove proporcije su dosta ekstremnije u odnosu na 458 Spajder. Prednji i zadnji dio vozila su vizualno povezani srebrnom trakom, a efektno djeluju i crne površine ispred vjetrobrana i oko zadnjih svjetala.

Unutrašnjost je presvučena crnom kožom sa crvenim prošivima, komandna tabla i djelovi vrata su od karbona, a umeci sjedišta su od alcantare.

Zanimljivo je da je svaki od šest automobila konfigurisao njegov vlasnik. Prvi primjerak je isporučen kupcu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kome svakako nije bio problem da plati cijenu od oko milion eura.

Galerija