Dobrovoljnom davaocu krvi tražili da plati pumpicu i lijek

“Za pumpicu su mi tražili 10,40 eura, za drugi lijek 2,70, ža li o sam se mnogim institucijama, primio me jedino ministar”

122 pregleda20 komentar(a)
Davanje krvi, Foto: Vesko Belojević
04.12.2014. 07:43h

Podgoričanin Zoran Balaban, tvrdi da ne može besplatno da preuzme pumpicu za astmatičare, iako ga to „sljeduje kao dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca krvi”.

Balaban, koji je u Zavodu za transfuziju dao krv više od 90 puta, kaže da u potvrdi koju je dobio u toj instituciji piše da se, između ostalog, sa preko 20 davanja oslobađa učešća u troškovima korišćenja zdravstvene zaštite za ljekove, ljekarske preglede u Domu zdravlja, specijalističke, RTG preglede...

„U apoteci za pumpicu su mi tražili 10, 40 eura, za drugi lijek 2, 70. Nijesam astmatičar, a pumpica mi je bila potrebna nakon napada gušenja. Obraćao sam se svim, od Kliničkog centra, Zavoda za transfuziju, Fonda zdravstva, Crvenog krsta, ali jedino me je bivši ministar zdravlja Radunović primio i obećao rješenje, ali od toga ništa nema”, kazao je Balaban.

Iz Zavoda za transfuziju je saopšteno da, u skladu sa Odlukom o učešću osiguranika u troškovima korišćenja zdravstvene zaštite, izdaju potvrdu dobrovoljnom davaocu, kojom se, u zavisnosti od broja davanja krvi - pet, 10 ili 20, oslobađa učešća u troškovima liječenja.

„Ovaj princip je već dugo u praksi i ponovo je prepoznat u Zakonu o zdravstvenom osiguranju. Kao zdravstveni radnici, smatramo da svakako treba naći načina da se pruže olakšice u ostvarivanju zdravstvene zaštite ljudima kao što su dobrovoljni davaoci ”, saopšteno je iz Zavoda.

Portparol Fonda za zdravstveno osiguranje Amer Ramusović tvrdi da dobrovoljni davaoci krvi ostvaruju zdravstvenu zaštitu na isti način kao i drugi osiguranici Fonda, s tim da su „prema važećim propisima, oni koji su krv dali najmanje deset puta, kao i davaoci tkiva i organa, oslobođeni participacije”. „Ukoliko lijek nije na listi Fonda, apoteka ga ne može izdati na recept ni jednom osiguraniku Fonda, pa time ni dobrovoljnom davaocu krvi. Napominjemo da se na pozitivnoj listi lijekova, koja je u primjeni od januara 2012. godine, između ostalih, nalaze i sredstva za inhalaciju, takozvane inhalacione pumpice, za liječenje opstruktivnih plućnih bolesti”, kazao je Ramusović.

On je pojasnio da se osiguranicima refundiraju troškovi kupljenog lijeka, samo ukoliko se propisani lijek nalazi na listi, a apoteka nije raspolagala njime u vrijeme podnošenja recepta, o čemu izdaje potvrdu osiguraniku.

„Osiguranik koji ne realizuje recept u apoteci Montefarma i ukoliko ga kupi u privatnoj apoteci, ima pravo na refundaciju lijeka u visini cijene lijeka Montefarma”, naveo je Ramusović.

Berišić: Dosta žalbi ima od davalaca kojima traže da plate

Predsjednica kluba dobrovoljnih davalaca krvi „23. oktobar ” Ljulja Berišić kazala je da je, uprkos 30 davanja krvi, od nje zatraženo da plaća bolničko liječenje, a dosta žalbi ima i od članova kluba, kojima je zatraženo da plate preglede i participacije.

„Meni su u septembru, iako sam imala ovjerenu zdravstvenu knjižicu i 30 davanja krvi, tražili da platim 80 centi po danu bolničkog liječenja... Članu moje porodice su za veče provedeno na Odjeljenju patologije trudnoće tražili 77, 60 eura i poručili da novac refundira kod Fonda.

Kada je predat zahtjev, iz Fonda je rečeno da nema pravo na refundaciju jer zdravstvena knjižica nijeovjerena”, kazala je Berišić