Jovović: Pobjedom bismo praktično izborili drugi krug

“Zjelona Gora je drugi tim u odnosu na onaj što je igrao protiv nas u Poljskoj", opominje strateg Podgoričana

52 pregleda0 komentar(a)
Igor Jovović, Foto: Savo Prelević
02.12.2014. 12:04h

Prije starta Evrokupa, cilj košarkaša Budućnost Volija bio je plasman u drugu fazu. Teniskim riječničkom rečeno, sutra veče pred svojim navijačima imaju prvu meč loptu za ostvarenje tog cilja.

U goste stiže Zjelona Gora, rival koga su lako dobili u prvom meču, i sa nova dva boda, nastavak evropskog puta bi bio obezbijeđen.

Zadatak, međutim, neće biti lak. Poljaci su podigli nivo igre u odnosu na prvo odmjeravanje snaga, a imaju i novog trenera, slovenačkog stručnjaka Sašu Filipovskog.

Sve to poziva na oprez, ali optimizam provejava u taboru Podgoričana.

“Zjelona Gora je drugi tim u odnosu na onaj što je igrao protiv nas u Poljskoj. Promijenili su trenera i značajno podigli nivo igre, značajno bolji su im rezultati, igraju sa više energije, agresivnosti. Ne očekuje nas nimalo lak zadatak. Posjeduju jako kvalitetan, individualan tim, u kome se ističe Stiven Bart kao ozbiljan strijelac. Kvinton Housli igra u posljednjim utakmicama na nivou na kojem je igrao u prošlosti, to je jedan ozbiljan igrač. Pržemislav Zamojski, poljski reprezentativac, je sjajan šuter, a ispod koša imaju Ševona Trotmana na poziji četiri i Danijela Džonsona poziciji pet. To je ozbiljan tim, sada mnogo dosciplinovaniji nego prije”, opominje Igor Jovović, šef struke Budućnost Volija.

Prvi put ove sezone “plavi” će igrati pod imperativom pobjede. U slučaju poraza, o kome niko ne razmišlja, zakomplikovali bi put ka drugoj fazi takmičenja.

“Eventualni trijumf bi nam praktično obezbijedio plasman u narednu rundu. Na taj način posmatramo meč, fokusirani smo i koncentrisanu. Naporan ritam, igranja svaka tri dana, koji zahtjeva veliku potrošnju, ponekad nam ne daje mogućnost da izvučemo sve resurse iz tima. Nadam se da će sada to biti tako, da ćemo nastupiti sa 12 igrača maksimalno koncentrisanih i motivisanih i da ćemo se na pravi način predstavljati publicvi, koju pozivam da dođe u što većem broju”.

Zjelona Gora je u prošlom kolu savladala PAOK, pa i oni traže šansu, istina teoretsku, da prođu dalje.

“Oni su i dalje “živi”, pokazali su to protiv Lokomotive u gostima kada su 32 minuta bili u egalu i imali šansu da dobiju. Poslije toga pobjeda protiv PAOK-a, u jednoj dobroj kontroli utakmice. Sve propuštene šanse u nacionalnom prvenstvu i Eurokupu pokušaće da to isprave, a mi ne smijemo da im to dozvolimo. Moramo biti skoncentrisani, ne smije doći do opuštanja, jer njihov kvalitet može doći do izražaja. Nama i eventualni neuspjeh, o kojem ne smijemo ni da razmišljamo, daje neku šansu da na domaćem terenu protiv PAOK-a imamo situaciju za vađenje. Ovaj meč je za nas je prioritet, jer smo u međusobnim duelu sa Venstpilsom ispred njih. Tako da smo blizu plasmana dalje”, zaključio je Jovović.

Meč se igra u srijedu od 19 sati, a cijena ulaznice je dva eura.

Pravdu će dijeliti Boris Šulga (Ukrajina), Marijuš Ciulin (Rumunija) i Semen Ovinov (Rusija).

Ivanović još nije spreman, Šihi se navikava na evropsku košarku

Nikola Ivanović se oporavio od neugodne povrede trbušnih mišića i polako dobija sve vežu minutažu. Sa druge strane, Vilijam Šihi se još nije privikao na evropsku košarku.

“Ivanović je samo nekih pet ili šest treninga odradio sa ekipom i nije adekvatno pripremnljen. Pokušavamo da mu dajemo neke minute da bi osjetio teren, da bi se vratio. On mora da se dobro košarkaški pripremi, a nemamo ni mogućnosti da se pripremimo na taj način usljed ritma utakmica i putovanja. Šihi je spreman, trenira naporno, ali još ne može da izvuče pouke iz treninga. Drugačija je košarka koja se igra u Evropi nego na koledžu. Ovdje se više igra sa kontaktom, a njega to uvede u nervozu i situacije na terenu malo brzopleto rješava. Mora da radi na tome, da igra strplivije i kroz odbranu da gradi svoju igru. Napadački potencijal koji posjeduje može da dođe do izražaja”, objasnio je strateg Podgoričana.