Izrael blizu prijevremenih izbora: "Netanjahu otišao suviše desno"

"Netanjahu je izabrao da ide na izbore kada je situacija posebno teška. Postoji kriza sa SAD i uslovi srednje klase se pogoršavaju, " rekao je Jakov Peri, ministar nauke iz partije Ješ Atid, kako prenosi Asošijeted pres

0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
02.12.2014. 09:36h

Izrael je sve bliži prijevremenim izborima nakon sinoćnjeg sastanka premijera Benjamina Netanjahua sa ključnim koalicionim partnerom na kome nijesu prevaziđene razlike.

Netanjahu se sastao s liderom partije centra Ješ Atid (Ima budućnosti) Jairom Lapidom poslije čitavih nedjelja neslaganja oko budžeta i protivljenja te partije trenutnoj verziji spornog nacrta zakona kojim bi se Izrael identifikovao kao jevrejska džava.

Lapidova partija zajedno s još jednom strankom centra u Netanjahuovoj koaliciji vjeruje da je Netanjahu otišao isuviše desno gradeći kuće za Jevreje u anektiranom istočnom Jerusalimu i na okupiranoj Zapadnoj obali i što se ne vode mirovni pregovori sa Palestincima.

"Netanjahu je izabrao da ide na izbore kada je situacija posebno teška. Postoji kriza sa SAD i uslovi srednje klase se pogoršavaju, " rekao je Jakov Peri, ministar nauke iz partije Ješ Atid, kako prenosi Asošijeted pres.

On je dodao da do sinoćnjeg sastanka nije bilo sigurno da su izbori neizbježni, ali da ga je sastanak uvjerio da je Netanjahuova koalicija osuđena na raspad.

"Mislim da idemo u izbore," rekao je Peri.

Dani Danon iz Netanjahuove konzervativne partije osudio je ameterizam Jaira Lapida što uvlači Izrael u "nepotrebne, skupe i prijevremene izbore".

On je rekao da se ne smiju "ponoviti greške iz prošlosti" i da valja "osnovati novu koalicionu vladu s lojalnim i partijama sličnog mišljenja koje su zainteresovane da služe kao istinski partneri u rukovođenju našom velikom zemljom."

To podrazumijeva ultradesnu koaliciju s naglaskom na jevrejska naselja i zakondovstvo zasnovano na jevrejskom zakonu.

Netanjahu međutim može da vlada do kraja mandata, odnosno još dvije godine, čak i bez podrške pomenute partije ako vjerske partije uđu u njegovu vladu.

Međutim one nijesu za sada pokazale volju da mu se pridruže, jer im više odgovaraju prijevremeni izbori.

Ako izbora bude glasaće se najvjerovatnije u martu, navode izraelski mediji.