Pravedna: Ekonomska politika Vlade razočaravajuća

Politika koja je vođena u interesu ekstremne manjine i korumpiranih i klijentelističkih takozvanih državotvornih krugova, dovela je do raširenog uvjerenja da živimo u nepravednoj državi", navodi se u saopštenju

0 komentar(a)
Vlada, zgrada Vlade, Foto: Savo Prelević
01.12.2014. 10:04h

Ekonomski bilansi crnogorske Vlade su poražavajući, zbog čega je pored smjene vlasti dugoročno potrebna nova politika u tom sektoru, ocijenjeno je u Pravednoj Crnoj Gori.

Iz te partije je saopšteno da je vladajuća ekonomska politika razočaravajuća i obeshrabrujuća, a društvom dominiraju siromaštvo i osjećanje bezperspektivnosti.

"Politika koja je vođena u interesu ekstremne manjine i korumpiranih i klijentelističkih takozvanih državotvornih krugova, dovela je do raširenog uvjerenja da živimo u nepravednoj državi", navodi se u saopštenju.

Neophodna je, kako smatraju u Pravednoj, izgradnja stvaralačke ekonomije koja će odbaciti zaduživanje zemlje, raskinuti sa partitokratskim i kaubojskim kapitalizmom i u svom fokusu imati prosvijećeno i humanizovano društvo zasnovano na masovnom preduzetništvu, napornom radu i realnom kapitalu.

"Takva ekonomija isključuje kockarsku megalomaniju, iluzije o renesansnim krupnim investitorima, ali podrazumijeva i redukciju javnog sektora i reformu državnih fondova", smatraju u Pravednoj.

U saopštenju se dodaje da je stopa nezaposlenosti prešla 15 odsto od čega je više od 10.000 mladih sa fakultetskim diplomama, prosječna zarada je blizu 300 eura niža od potrošačke korpe, a više od 70 odsto domaćinstava prihoduje manje od 650 eura mjesečno.

Državni dug je, kako su kazali, prešao 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok su penzioneri i zaposleni koji su na budžetu preko 40.000 brojniji od zaposlenih na tržištu.

"Pritom, naš kreditni rejting je pao i na nivou je špekulativnog rizika, građani i kompanije duguju oko dvije milijarde EUR, dok projektovana stopa rasta dugoročno ne garantuje oporavak", zaključuje se u saopštenju.