Investitor zabrinut, ali strpljiv smo narod

68 pregleda10 komentar(a)
Hafsa Abdulah Al Ulama, Foto: Savo Prelević
30.11.2014. 13:29h

Sa devetog sprata Atlas kapital centra, iz kancelarije sa jednom stranom u prozorima, ambasadorka Hafsa Abdula Al Ulama gleda Podgoricu i vijenac planina koje je posebno inspirišu.

"Infrastruktura je problem, inače, sjever i planine su investitorima zanimljivi kao i obala", kaže Al Ulama, ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata, energična žena koja je u diplomatiju ušla iz ekonomskog sektora. Jedna od Al Ulaminih poslovnih briga ovih dana je politički čvor oko Kraljičine plaže, gdje se očekuje ulazak Royal grupe iz Abu Dabija, po ugovoru koji je predmet spora u crnogorskoj vladajućoj koaliciji.

“Naravno da su investitori zbog toga zabrinuti”, rekla je ambasadorka u razgovoru za “Vijesti” uoči 2. decembra, Državnog praznika UAE.

Ekonomsko čvorište Srednjeg Istoka i primjer političke stabilnosti, UAE u Crnoj Gori pokreću desetine humanitarnih akcija, od pomoći djeci sa posebnim potrebama, preko donacija Islamskoj zajednici, sve do gradnje budućeg rekreativnog parka kod Spuža, u blizini Al Ulamine rezidencije.

Je li teško predstavljati identitet i kulturu naroda koji je svuda u svijetu poznat uglavnom po velikom bogatstvu?

To je dobro pitanje. Znate, biti bogat je relativno. U istoriji je bilo dosta država koje su imale resurse, ali ih nisu dobro iskoristile. Ono što je važno za moju državu je da smo u tome uspjeli.

Otkrili ste naftu pedesetih godina, prije toga ste bili siromašna zemlja?

Vrlo siromašna. Prva istraživanja terena nisu obećavala. Sjećam se, zato što sam starija od svoje države - moja država ima samo 43 godine - kad sam bila mlada, nismo imali u kući ni čiste vode za piće.

I kako ste se snalazili?

Dopremali su nam bunarsku vodu na magarcima, u buradima. To je bila voda iz drugog dijela Dubaija. U našem domaćinstvu smo imali samo slanu vodu koji smo koristili za pranje.

Ima li vajde da danas ramišljamo o mogućem izvozu flaširane vode iz Crne Gore u UAE?

To je uvijek otvorena ideja, jer UAE troše najviše flaširane vode po glavi stanovnika na svijetu. Znači, mi vodu desaliniziramo ili uvozimo. Za nas nema trećeg rješenja. Ali zato je konkurencija u tom biznisu velika.

Je li udaljenost Crne Gore problem?

Ne. Mi uvozimo vodu iz Francuske, Novog Zelanda, Turske...

Bilo je nekih okvirnih konsultacija sa crnogorskim vlastima o toj mogućnosti, ili nije?

Pričali smo više puta sa raznim nadležnim ljudima u Vladi i ministarstvima i uvijek smo govorili da to može biti dobra šansa. Ali Vlada i privatni sektor u Crnoj Gori moraju da ponude nešto ekonomski isplativo, uključujući i dio posla vezan za transport robe. Možda bi dobra ideja bila da se uđe u saradnju sa nekom velikom internacionalnom kompanijom kako bi se ponudio konkurentan proizvod. Mi tako radimo u mojoj zemlji, znamo da nemamo svo znanje i sve resusre, pa onda uvozimo i jedno i drugo.

Šta bi još mogli da uvozite iz Crne Gore, osim vode?

Poljoprivredne proizvode, sigurno. Recimo masline, maslinovo ulje, možda organska proizvodnja… sir i mliječni proizvodi su svakako šansa.

Ali mi u Crnoj Gori nemamo dovoljnu količinu za velika tržišta.

Nemojte onda ni da se takmičite kvantitetom. Ali zato možete da razvijate kvalitet, ako želite da se nametnete. Ekskluziva i visoki kvalitet. Recimo, ne znam jeste li toga svjesni, ali vaš paradajz je nešto posebno. Ne zovete ga uzalud paradajz (raj, engleski, prim. aut) agrumi takođe. Postoji tržište za sve to samo treba da pronađete svoju nišu, ne govorim o velikom količinama.

Vaša država je velika priča u Crnoj Gori, zbog moći, bogatstva i ekonomskog rezona koji posjedujete. Koliko je do sad investirano?

Po mojim informacija koje sam dobila od investitora, možemo da govorimo o Atlas kapital centru, što je ulaganje od 100-140 miliona eura. To je najveća investicija do sad, i uz Porto Montenegro, jedina završena velika strana investicja u Crnoj Gori. To je vrlo lijep osjećaj za nas, da znamo da smo među prve dvije velike investicije. Ali pristižu nova ulaganja, vidjeli ste da jedna od naših kompanija dovodi Hard Rock Cafe na Balkan, odnosno baš ovdje u Podgoricu. Oni će, kako su rekli, zaposliti 70 ljudi, dakle otvaraju se nova radna mjesta. Šta su dobre investicije? One koje stvore začarani krug novih biznisa - jer su potrebni servisi, proizvodi, osoblje i tako se kreira čitav jedan krug. Za ovako malu zemlju ne treba vam mnogo takvih krugova da osjetite rezultate. Hotel koji će biti u Atlas kapital centru otvoriće 100 radnih mjesta. I to je prilika.

tlas kapital centar je velika zgrada. Plašite li se da bi mogla ostati poluprazna?

Vladar Dubaija je sedamdesetih godina izgradio Džabel Ali bescarinsku zonu. Kad je on to uradio svi su mu govorili da je to ludost. Ali istrajao je i bio je u pravu - to je postao logistički centar i taj centar je praktiktično izgradio Dubai.

Pravite neku analogiju sa Podgoricom, jer taj dio grada polako postaje centar...

Znate, kad radite ovoliki projekat ne razmišljate na rok od godinu, dvije. Gledamo na duži period, nismo ovdje došli da okrenemo novac i odemo. Ovo je partnerstvo i mi gledamo najkratkoročnije od 10 do 15 godina, pa ćemo onda da sudimo. Niko sad neće poslije naših investitora uskoro krenuti u projekat ovolikih gabarita. I na to su računali investitori, vjerovatno - ovo je sad jedina adresa, najnovija i najnaprednija u smislu održivosti. Govorimo o 85.000 kvadrata, sa dovoljno parkinga i moderne tehnologije. To je dakle investicija u budućnost.

Uslovi ustupanja Kraljičine plaže su problem između DPS i SDP. Može li to uticati na odluku Royal grupe da investira?

Na kraju, to ima uticaja. Iskreno, ako investitor nema jasnu sliku i sigurnost to nije dobro. Ovo što ste pomenuli već baca neku tamnu sjenku koju investitori vide. A već su uložili dio sredstava, napravili plan...

Kakav je njihov komentar. Zabrinuti su?

Naravno, jer već su investirali u plan. Naravno da su zabrinuti. Čitam u novinama da je i predsjednik Vujanović upozorio na situaciju.

Šta vi možete da uradite tim povodom? Planirate li da odete u DPS i SDP da im pomognete da riješe problem.

Kad bi od mene to tražili partneri iz UAE, razgovarala bih. Ali neću da se uključujem u detalje, ovo je posao za Vladu da riješi. Mi smo vrlo strpljiv narod, čekaćemo jer nam se sviđa mjesto, ali ako ne može, idemo na drugo mjesto, negdje van Crne Gore, ili u Crnoj Gori.

Kao mogući problem se pominje i navodna želja investitora da ugovori apsolutnu kontrolu nad zemljom, takozvanu ekstrateritorijalnost. Je li to tačno?

Ne znam ništa o tome. Ali načelno, postoje pravila države i radi se po njima. Stvar je jednostavna, Vlada je tu da postavi pravila. Tako je to svuda. Imamo UAE investitora u Velikoj Britaniji, usred Londona, 300 miliona funti je uložio preko puta Bakingemske palate i sve je završeno za godinu bez ikakvih problema.

Je li u Velikoj Britaniji bilo konzervativnih glasova protiv ulagača iz UAE?

Tržište je slobodno. Postoji sistem u kome se možete žaliti na sve.

Ovdje u Crnoj Gori se osjećate dobrodošli kao investitori?

Da. Mislim da ovdje ima puno potencijala, trebaće malo vremena, ali volja je tu. Pričala sam juče sa grupom vaših studenata i optimista sam. Ovdje su ljudi bili pozitivni i 2010. i 2011. kad su u Španiji, Grčkoj, Portugali bili očajni. To vam je ključ uspjeha. Vaši ljudi.

Crna Gora nam je bila početak na Balkanu

Gledate li na region na jedan prostor, imate li neki krovni plan ulaganja za Balkan? Postoji li koordinacija među UAE investitorima na Balkanu?

Zapravio prvo smo došli u Crnu Goru. Nemamo rezidentnog ambasadora u Hrvatskoj i Bosni i Hecegovini. Crna Gora nam je poslužila kao početak na Balkanu, sad smo prisutni i u Srbiji, naravno, ali svaka kompanija ima svoju priču, lokalne okolnosti sa kojima se suočavaju.

Najbolji uslovi za poljoprivrednike

Najavljeno je ulaganje Abu Dabi fonda za razvoj u crnogorsku poljoprivredu. Možete li mi dati nešto više podataka od moje Vlade.

Vidite, Abu Dabi fond za razvoj, to je razvojna banka, kao MMF Svjetska banka. Ona pomaže državama širom svijeta, milijarde su naravno u pitanju. Oni daju kredite za razvoj, ne za nešto drugo, ne za finansiranje, restrukturiranje ili slično. Napraviće se upravni odbor, nezavisno tijelo koje će pratiti trošenje tog novca isključivo za poljoprivredne projekte. Ono što želim da vas uvjerim, biće to najbolji uslovi pozajmice za Crnu Goru, jer ne gledamo na to kao veliki biznis nego kao na inicijalnu pomoć za razvoj sektora.

Sve je čisto, Atlas grupa je podstanar

Crnogorski partner Atlas grupa više nije u ovom poslu. Je li istina da je bilo nekih neregularnosti u njihovom poslovanju?

Ne. Mislim da ne. Nisam čula ništa takvo. Mi investiramo svugdje po svijetu i kad smo došli ovdje mislili smo da je važno imati lokalnog partnera radi boljeg razumjevanja posla. Godine 2010. i 2011. bile su krizne svima, ali u međuvremenu su investitori odlučili da otkupe dio crnogorskog partnera. Dokaz da je sve u vrlo dobrim odnosima između partnera je i činjenica da je Altas banka otvorila svoj ogranak ovdje, a sjedište će im biti u našem poslovnom tornju.

Dakle oni sad više nisu u poslu. U kom su svojstvu u Atlas kapital centru.

Kao što rekoh, sad su podstanari. Vidite, to je normalno da u jednom trenutku poslovanje krene u drugom smjeru... Mi u UAE takođe imamo direktne inostrane investicije, i to 60 milijardi samo prošle godine. Investitori ne ulaze sami nego često uzimaju lokalne parnere koji im olakšavaju poslovanje i razumijevanje lokalnog tržišta.