Vještak tvrdi: I sa Platijama kod nas sigurnije nego u SAD

Radio Slobodna Evropa, pozvavši se na podatke SZO i SB, objavio je da su Rusija, Jermenija, Gruzija i BiH ispred Crne Gore kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja

195 pregleda21 komentar(a)
Udesi statistika, Foto: Vijesti
28.11.2014. 16:57h

Crna Gora se nalazi među deset evropskih država sa najvećim rizikom kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Svjetske banke (SB), Crna Gora je na petom mjestu, iako se bilježi znatan pad broja saobraćajnih nesreća i pogibija na drumovima od 2007. godine, što je zasluga i policije.

Od subote veče do ponedjeljka, međutim, u saobraćajnim nesrećama stradalo je petoro ljudi. Pomoćnik direktora za saobraćaj Uprave policije Nikola Janjušević saopštio je potom da je tokom 2014. stradalo ukupno 58 ljudi.

Radio Slobodna Evropa, pozvavši se na podatke SZO i SB, objavio je da su Rusija, Jermenija, Gruzija i BiH ispred Crne Gore kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja. Iza su Bjelorusija, Moldavija, Ukrajina, Azerbejdžan i Albanija.

Saobraćajni vještak Milenko Čabarkapa ocijenio je da ta statistika ne prikazuje realno stanje bezbjednosti saobraćaja, koje je u posljednje vrijeme na znatno višem nivou.

“SZO i SB izlaze sa podacima svake tri godine. Posljednji podaci odnose se na prošlu i prethodne dvije godine i upravo je 2013. i teška nesreća sa rumunskim autobusom, kada je stradalo 19 ljudi, na našem malom uzorku znatno poremetila statistiku. Bez tog udesa, rizik bi bio oko osam mrtvih na 100 hiljada stanovnika. To bi bilo gotovo dvostruko manje nego prije samo nekoliko godina”, pojasnio je Ćabarkapa.

On je rekao da je najlošija situacija u posljednjih nekoliko godina bila 2007, kada je zabilježeno 15 smrtnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

“Tada su pod pritiskom naučne i stručne javnosti donesene tri strategije razvoja saobraćaja, upravljanja državnim putevima i strategija poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju. Uz njih su doneseni i akcioni planovi i kao rezultat imamo stalno smanjenje rizika u godinama poslije 2007“, kazao je Čabarkapa.

On tvrdi da je za samo pet godina rizik prepolovljen, da je stanje iz godine u godinu sve bolje. Naglasio je da je sa 15 mrtvih na 100 hiljada stanovnika iz 2007. godine, rizik sveden na 7,4 u 2012.

“Sa tom stopom Crna Gora je bezbjednija od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje imaju stopu 10... Kada bismo posmatrali situaciju izuzimajući nesreću rumunskog autobusa stopa rizika za prošlu godinu bila bi oko osam i opet bismo bili ispred SAD”, pojasnio je Čabarkapa.

On smatra da se Crna Gora ne može upoređivati kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja sa evropskim državama, jer nema ni metar autoputa. “Njegovom izgradnjom ćemo značajno povećati bezbjednost saobraćaja, posebno što će se izbjeći najkritičnija dionica kroz Platije”.

Prema podacima SZO i SB, najsigurnije države po bezbjednosti saobraćaja su Island, Švedska, Velika Britanija, Holandija, Norveška, Švajcarska...

Stradalo 607 osoba za sedam godina

Od 1. januara 2007. do 1. januara 2014. u saobraćajnim nesrećama poginulo je 607 ljudi, a povrijeđeno je 15.455, od čega 3.133 teško, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

U istom periodu registrovali su ukupno 60.188 saobraćajnih nezgoda.

Tvrde da broj stradalih i povrijeđenih opada iz godine u godinu, zbog primjene “preventivnih i represivnih mjera”.

Izuzetak je, pojasnili su, 2013. godina, zbog teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo 19 turista iz Rumunije.

Istakli su da su, osim kampanja iz ove oblasti, u prethodnom periodu analitički pratili i sagledavali stanje, na osnovu čega su planirali i sprovodili brojne akcije na terenu.

“Sve ove aktivnosti, uz primjenu represivnih mjera i radnji, doprinijele su poboljšanju stanja i smanjenju broj prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima“.