Suđenje za Košljun: Biće u medijima krupnih naslova

Bojić tvrdi da su optuženi mimo zakona prisluškivani i da se takvi dokazi ne mogu koristit

52 pregleda21 komentar(a)
Lazar Rađenović, Vladan Bojić, Foto: Savo Prelević
28.11.2014. 08:30h

Advokat Vladan Bojić zahtijevao je juče da se u nastavku suđenja u predmetu Košljun ne preslušavaju snimci telefonskih razgovora optuženih, koje su policajci prikupili prisluškivanjem.

Sutkinja Valentina Pavličić kazala je da će o tome odlučiti naknadno, iako je Bojić insistirao da su naredbe o primjeni mjera tajnog nadzora donijete suprotno Zakoniku o krivičnom postupku.

Obrazalažući zahtjev, advokat je između ostalog rekao da će slušanje tih razgovora u sudnici dovesti do “tabloidizacije i krupnih naslova u medijima”...

Branilac Lazara Rađenovića i Jelice Petričević, ocijenio je da se na takvim dokazima ne može zasnivati sudska odluka.

“Predlažem da sud donese rješenje da se iz spisa predmeta izdvoji konačan izvještaj Uprave policije - Sektora krimninalističke policije sa svim pripadajućim transkriptima i audio-zapisima pribavljenim sprovođenjem mjera tajnog nadzora po naredbama sudije za istragu Višeg suda u Podgorici MTN, usljed činjenice da su predmetni dokazi pribavljeni suprotno odredbama ZKP-a, kao i audio-zapisi koji su pribavljeni primjenom MTN", kazao je advokat Bojić.

Objasnio je da u rješenjima kojima se određuju mjere nema obrazloženja zašto se one donose.

“Nema ni slova obrazloženja opravdanosti primjene MTN, pa smatram da su one nezakonite. Prema ovoj logici, bilo koja osoba je mogla biti predmet mjera tajnog nadzora. Ovdje je kompletno obrazloženje izostalo", kazao je Bojić, dodajući da je tužilaštvo dobilo sve dokaze koji su traženi od osumnjičenih.

Tužiteljka Lidija Vukčević, rekla je da su sve mjere zakonski preduzete...

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i savjetnik premijera Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a biznismen Vido Rađenović i bankarka Jelica Petrićević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za zemlju na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke za koji su garantovali opštinskim novcem i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijđenom kupcu Muhamedu Rašidu.

Svi optuženi negirali su krivicu.