Tuponja: Brajović da objavi svu dokumentaciju u vezi sa autoputem

“To je najmanje što možete da uradite za građane koji su sve to platili i koji će i u budućnosti plaćati Vaše današnje odluke. Radi se o najvećem zaduženju koje radite u ime građana i koje će vraćati pokoljenja”, ocijenio je Tuponja

7 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
27.11.2014. 12:28h

Šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, pozvao je ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića da objavi sve studije, procjene i mišljenja relevantnih finansijskih institucija koje su rađene u vezi sa autoputem Bar-Boljare.

On je u otvorenom pismu Brajoviću naveo da javnost ima pravo da zna i dobije sve informacije u vezi sa izgradnjom autoputa Bar-Boljare.

“Ovih dana se u javnosti mogu čuti sumnje da Vaše Ministarstvo krije pojedine studije i analize koje su rađene u vezi sa gradnjom autoputa, a koje ukazuju da ta gradnja nije isplativa i koje predlažu adekvatnija rješenja za saobraćajno integrisanje Crne Gore”, kazao je Tuponja.

On je pozvao Brajovića da na sajtu Ministarstva saobraćaja objavi svu dokumentaciju u vezi sa autoputem, kako bi otklonili bilo kakve sumnje da Ministarstvo stavlja na uvid samo dokumenta koja govore u prilog gradnje autoputa, a one druge krije.

“To je najmanje što možete da uradite za građane koji su sve to platili i koji će i u budućnosti plaćati Vaše današnje odluke. Radi se o najvećem zaduženju koje radite u ime građana i koje će vraćati pokoljenja”, ocijenio je Tuponja.

On je dodao da je isključivo Brajovićeva odgovornost da taj proces bude krajnje transparentan.

U parlamentu je u toku rasprava o Predlogu zakona o autoputu Bar-Boljare, najskupljem crnogorskom projektu o čijoj isplativosti poslanici imaju različite stavove.

Rasprava o Predlogu zakona, kojim je predviđeno da kineske kompanije, angažovane na izgradnji prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, ne plaćaju poreze počela je u utorak.

Iz opozicije su prethodna dva dana rasprave upozoravali da je projekat preskup i da će Crnu Goru dovesti do dužničkog ropstva, zbog čega bi se o njemu trebalo izjasniti na referendumu. Ocijenjeno je da se autoput gradi zbog pojedinih preduzeća i da bi se stvorili uslovi za izgradnju brane Andrijevo.

Iz vladajuće koalicije demantuju navode opozicije i tvrde da projekat, koji je, kako su naveli, prije svega važan sa stanovišta bezbjednosti, neće ugroziti makroekonomsku stabilnost države.