Rečević: Milačić, Batrićević i ostali nijesu postupili po naređenju

Rečević siguran da su hapšeni i huligani koji su kamenovali policiju, ali im se ne sjeća imena

1041 pregleda2 komentar(a)
Jovica Rečević, Foto: Savo Prelević
26.11.2014. 17:10h

Policajci Jovica Rečević, Ivan Stamatović i Darko Knežević tvrde da su morali da privedu demonstrante u februaru, jer su ometali saobraćaj.

To su saopštili svjedočeći na suđenju Marku Milačiću, Bobanu Batrićeviću, Ninoslavu Kaluđeroviću, Ireni Delji, Danilu Mrvaljeviću, Miru i Milki Radević i Aljoši Turoviću.

Njima se sudi za nepostupanje po naredbi o udaljavanju, kada su ispred zgrade MUP-a sjedjeli na ulici i mirno protestovali zbog loše situacije u državi.

Bivši zamjenik načelnika podgoričke policije Rečević, kazao je da je, kao rukovodilac obezbjeđenja skupa, naredio kolegi Kneževiću da prinudno skloni demonstrante sa ulice, ukoliko ne postupe po naređenju.

Ispričao je da su najprije policajci tada zasuti kamenicama ispred zgrade Vlade, kada je izdao naredbu da se demonstranti hemijskim sredstvima rastjeraju odatle i da se svi policajci uključe kako bi zaustavili narušavanje javnog reda i mira.

“Nakon smirivanja situacije, izdao sam naredbu da se pusti saobraćaj u Bulevaru Stanka Dragojevića, kada je određeni broj lica posijedao na ulicu. Tada sam rekao Kneževiću da se oni uklone sa kolovoza u zakonskoj proceduri. Kada sam vidio da nijesu postupili po njegovoj naredbi, rekao sam da se hitno uklone sa kolovoza”, rekao je Rečević.

Na pitanja branilaca optuženih da li je lišeno slobode ijedno lice koje je s fantomkama tog dana kamenovalo zgrade i policiju, Rečević je naveo da je siguran da jeste, ali im nije mogao navesti imena.

Na pitanje zašto je donijeta naredba da se pusti saobraćaj kada je protest još bio u toku, Rečević je istakao da je procijenio da su se stekli uslovi za to, s obzirom da se smirila situacija i veći dio demonstanata razišao.

Knežević i Stamatović potvrdili su priču kolege.

Branioci optuženih prigovorili su iskazima policajaca, navodeći da je iskazima svjedoka potvrđeno da policijske radnje nijesu učinjene u skladu sa zakonom.

Policajci, prema njihovim riječima, nijesu pravovremeno odreagovali na nasilje koje se desilo na ulicama - kada su osobe sa fantomkama pravile nerede, ali su odreagovali na nenasilni akt demonstranata primjenom sile.

“Tek danas saznajemo ko je i zašto izdao naredbu, i da nije izdata u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, i saznajemo da nema pravilnika ministarstva kojim se bliže uređuje način i uslovi izdavanja upozorenja i naredbi”, istakao jeAleksandar Đurišić.

Suđenje se nastavlja 23. decembra.