Ozon: U Podgorici jutros koncentracije lebdećih čestica PM10 veće nego u Pljevljima

Zagađenje vazduha suspendovanim česticama (na engleskom jeziku particulate matter – PM) sastoji se od veoma malih čestica (partikula) u tečnom ili čvrstom agregatnom stanju

119 pregleda13 komentar(a)
vazduh, smog, dim, Foto: Vesko Belojević
26.11.2014. 09:28h

Ekološki pokret "Ozon" smatra da je potrebno što prije uraditi Plan upravljanja vazduhom za Podgoricu sa čitavim setom mjera kako unaprijediti postojeće stanje, koje, kako su saopštili, ovih dana karekterišu povećane koncentracije lebdećih čestica PM10.

"Rezultati koji su dostupni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, putem kojeg je moguće praćenje segmenata kvaliteta vazduha skoro u realnom vremenu, dokazuju našu zabrinutost, a interesantno je da su rezultati mjerenja od 5 i 9 sati jutros pokazala da je koncentracija lebdećih čestica PM10 bila značajno veća nego u Pljevljima, inače najugroženijoj opštini kada je kvalitet vazduha u pitanju u Crnoj Gori. Monitoringom koji redovno sprovodimo sa kolegama iz Ekološkog društva "Breznica" iz Pljevalja, preko naših Arhus centara, u cilju što kvalitetnijeg informisanja građana o pitanjima životne sredine, želimo zapravo povećati i interesovanje javnosi za aktivno učešće u procesu donošenja odluka od kojih zavisi kvalitet životne sredine i života ljudi", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je aerozagađenje jedan od problema kojima se mora dati prioritet i nadaju se da će prije svega Vlada i Glavni grad prepoznati opravdanost njihovog predloga i pristupiti izradi strategije kako se izboriti sa ovim izazovom.

"Koristimo priliku da istaknemo vrijednost projekta online praćenja kvaliteta vazduha kojim je Agencija za zaštitu životne sredine učinila veliki pomak ka boljem informisanju građana, samim tim i implementaciji Arhuske konvencije, ali i da ukažemo da postoji prostor za unapređenje ovog alata, konkretno u izvještavanju koncentracija lebdećih čestica u opštini Nikšić, gdje je situacija, kada je ovaj segment kvaliteta vazduha u pitanju, takođe nepovoljna".

Šta su PM10 čestice

Zagađenje vazduha suspendovanim česticama (na engleskom jeziku particulate matter – PM) sastoji se od veoma malih čestica (partikula) u tečnom ili čvrstom agregatnom stanju.

Među njima su posebno značajne one koje se mogu dospjeti do najdubljih delova pluća. Ove čestice imaju prečnik manji od 10 μm ili opisno rečeno, prečnik im je manji od 1/7 debljine ljudske dlake. Obično se ove čestice svrstavaju u tri kategorije:

  • one manje od 10 μm i označavaju se kao PM10, a nazivaju se grube suspendovane čestice, i
  • one manje od 2,5 μm i označavaju se kao PM2,5, a nazivaju se kao fine suspendovane čestice, i
  • one manje od 0,1 μm i označavaju se kao PM0,1, a nazivaju se kao ultrafine suspendovane