Amnesty International šokiran presudom S.Č.

AI vjeruje da bi crnogorska vlast, umjesto što goni S.Č. zbog tvrdnji koje je iznijela, trebalo da joj osigura prava kao žrtvi trafikinga

0 komentar(a)
suđenje, sudnica, Foto: Shutterstock
21.11.2014. 18:32h

Iz Amnesti internešnala (AI) saopštili su da su šokirani presudom Višeg suda, kojom je Moldavka S.Č. osuđena na godinu zatvora zbog davanja lažnog iskaza.

Viši sud tako je preinačio presudu Osnovnog suda, kojom je Moldavka osuđena na uslovnu kaznu, nakon postupka koji su pokrenuli advokat Zoran Piperović i Ekrem Jasavić.

S. Č. je svjedočila 2002. o tome kako je krajem 90-ih došla na područje bivše Jugoslavije da radi kao konobarica, kada je prisiljavana na seksualni odnos sa više zvaničnika i političara.

Kao organizatore prisiljavanja na prostituciju označila je Piperovića, Irfana Kurpejovića, Jasavića i Bajrama Orahovca.

Oni su uhapšeni u decembru 2002. a postupak koji se protiv njih vodio zbog sumnje da su počinili krivična djela trgovina ljudima i prostitucije obustavljen je 2003. godine, zbog nedostatka dokaza.

"Na osnovu informacija koje su na raspolaganju od 2002-2005, AI je zaključio da je S.Č. bila žrtva teških kršenja ljudskih prava i zlostavljanja. Pozivamo da se poništi presuda i opozove međunarodna potjernica. Više od deset godina nakon golgote S. Č, u nadi da je uspjela da ponovo izgradi svoj život, AI smatra da ovaj proces nikad nije trebalo pokrenuti i da služi samo da S.Č. ponovo pretrpi iste patnje", piše u njihovom saopštenju.

AI vjeruje da bi crnogorska vlast, umjesto što goni S.Č. zbog tvrdnji koje je iznijela, trebalo da joj osigura prava kao žrtvi trafikinga, uključuući pravo na pomoć i nadoknadu zbog štete koja joj je nanesena, kao što je propisano u Konvenciji o akciji protiv trafikinga ljudi Savjeta Evrope, koju je Crna Gora potpisala.

"S.Č. je trafikovana u Crnu Goru 1999. i prisiljavana na seksualnu eksploataciju do novembra 2002, kada je našla utočište u Sigurnoj ženskoj kući u Podgorici. Duže od tri godine je trpjela jezivo psihičko i seksualno zlostavljanje, koje je za rezultat imalo teške povrede, uključujući sedam slomljenih kostiju, unutrašnje povrede tako da nije mogla da sjedi, ožiljke od lisica, opekotine od cigareta na genitalijama i modrice u ustima. Ona je tvrdila da su crnogorski političari, sudije, policajci i državni službenici mučili nju i druge žene iz istočne Evrope, koje su, poput nje, nasilno trafikovane u Crnu Goru", saopštili su iz te organizacije.