Radnici sa sjevera traže ostavku Boškovića

Radnici i građani sjevernog regiona zahtijevaju da predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, naredne sedmice zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo jedino o rješavanju teškog ekonomskog stanja sjevera

24 komentar(a)
protest, Rožaje, Foto: Aida Skorupan
21.11.2014. 20:18h

Bivši radnici i invalidi rada sjevera Crne Gore pozvali su sa protesta iz Rožaja, predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da hitno naredne sedmice zakaže sjednicu na kojoj će se jedino razmatrati načini rješavanja teškog ekonomskog stanja sjevernog regiona.

Nekoliko hiljada okupljenih zatražilo je ostavku ministra rada i socijalnog staranja Predrga Boškovića zbog ukidanja socijalnih davanja građanima, njegovog protivljenja penzionisanja radnika i neispunjavanja obećanja invalidima rada sa sjevera.

„Tražimo od Vlade da donese odluku da minimalna penzija ne može biti ispod najniže cijene rada, te da pokrene postupak i ispita zašto su porezi i doprinosi za socijalno osiguranje radnicima sjevera uplaćivani na najniže garantovane zarade, zbog čega su penzioneri i oni koji će to biti trajno oštećeni.“, kazao je jedan od organizatora protesta, predsjednik Udruženja manjinskih akcionara „Gornjeg Ibra“ Sadik Klimenta.

U ime okupljenih on je zatražio da Ministarstvo finansija vrati dio GIR – a koji je nezakonito uzet od manjinskih akcionara i radnika, te da se izvrši revizija svih privatizacija na sjeveru.

„Zahtijevamo i da se odmah oduzmu sva preduzeća na sjeveru koja su nezakonito privatizovana, a ujedno da se osobama koje su učestvovale u nezakonitim radnjama tokom privatizacije oduzme sva imovina koju su u tom periodu stekli.“

Zbog teških uslova u kojima su radili i života na sjeveru, bivši zaposleni traže da muškarci sa 30 i žene sa 25 godina radnog staža, koji su bez posla ostali zbog stečaja, dobiju ista prava za privremeno penzionisanje kao njihove kolege iz KAP –a i Željezare. Za invalide rada zahtijevaju ispunjenje obećanog, odnosno da muškarci sa 55 godina starosti i 30 staža, a žene sa napunjenih 50 i stažom od 25 godina, budu penzionisani.

Protestanti insistiraju da se državna pomoć upućuje ravnopravno sjevernim opštinama kao Podgorici i jugu.

„Hoćemo da se odmah stvore uslovi za investicije, razvoj sjevera i omogući povratak raseljenih, koji su domove napustili zbog teške socio – ekonomske situacije. Zahtijevamo hitno ukidanje odluke Ministarstva rada i socijalnog staranja o ukidanju socijala.“

Okupljeni su tražili i smjenu osnovnih državnih tužilaca, predsjednika sudova i rukovodioca odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminala sa sjevera koji su nestručni i za koje postoje indicije da su korumpirani. Zahtijevali su reformu tih sistema i dovodjenje profesionalaca na čela vitalnih državnih institucija, bez obzira na njihovu političku pripadnost.

Naredni protest je zakazan za sledeći petak, kada će se pored Rožaja održati i u Pljevljima i u Bijelom Polju.

„U slučaju da se zahtijevi ignorišu, ili se vlast prema njima bude neadekvatno odnosila, proširićemo zahtijeve i tražiti ostavke. Ovoga puta nećemo odustati, idemo do kraja. Zato pozivamo sve gradjane, radnike, studente i ostale iz svih sjevernih opština da svi skupa tražimo prava koja nam pripadaju“, rekao je Klimenta koji se za organizaciju protesta posebno zahvalio bjelopoljskoj NVO „Euromost“, odnosno njenom direktoru Almeru Mekiću.

Na rožajski protest su doputovali bivši radnici i invalidi rada iz Pljevalja, Bijelog Polja i Kolašina.